Diferència entre revisions de la pàgina «Real Time Control Protocol»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
{{TCP/IP}}
El protocol '''RTCP''' (o '''RTP Control Protocol''') és un protocol germà del [[Real_Time_Protocol|RTP]] i està definit a [[RFC 3550]].
 
RTCP proporciona informació de control que està associat amb un flux de dades per a una aplicació multimèdia (flux [[RTP]]). Treballa juntament amb RTP en el transport i empaquetat de dades multumèdia, però no transporta cap dada per sí mateix. S’usa habitualment per transmetre paquets de control als participants d’una sessió multimèdia d’streamingd’[[streaming]]. La funció principal del RTCP és informar de la qualitat de servei proporcionada pel [[RTP]].
 
Aquest [[protocol]] recull estadístiques de la connexió i també informació com ara bytes enviats, paquets enviats, paquets perduts o jitter entre d’altres. Una aplicació pot usar aquesta informació per incrementar la qualitat de servei, ja sigui limitant el flux o usant un [[codec]] de [[compressió]] mes baixa. En resum. RTCP s’usa per informar de la [[QoS]].
 
RTCP per sí mateix no ofereix cap mena d’encriptació de flux o d’autenticació. Per a tals propòsits es pot usar [[SRTCP]].
 
==Funcions de RTCP==
===Informació del desenvolupament d'una aplicació===
Aquesta funció és molt útil per a aplicacions de velocitat adaptativa. Un exemple de la seva utilitat seria reduir la congestió mitjançant l'ús d'un esquema de compressió més agressiu o enviar un [[stream]] de més alta qualitat quan hi ha poca congestió. També pot resultar útil per a diagnosticar problemes de [[xarxa]].
 
 
===Correlacionar i sincronitzar diferents <i>media streams<i> provinents del emissor===
 
Aquí és molt important establir la diferència entre l'identificador de font de [[sincronització]] de [[RTP]], l'[[SSRC]] i el CNAME del RTCP. Per exemple, un [[stream]] d'àudio i vídeo provinents del mateix emissor utilitzen diferents [[SSRC]], ja que en el cas contrari es podrien donar colisionscol·lisions d'identificadors SSRC. Per a solucionar aquest problema, RTCP utilitza el concepte de nom canònic (CNAME) que s'assigna a l'emissor. Aquest CNAME és associat a varis valors SSRC. Així es garantitza que streams que no tenen el mateix ssrc es puguin sincronitzar i ordenar correctament.
 
 
:- Paquets de control específics de l'aplicació.
 
Varis paquets RTCP poden ser enviats en un mateix missatge [[UDP]].
 
A continuació explicarem la importància de l'existència d'aquests paquets.
 
En transmissions [[multicast]] la informació de control pot consumir un [[ample de banda]] considerable. Per a fer-se càrrec d'aquest problema RTCP ha establert un mecanisme per a reduir la transmissió d'inforacióinformació de control a mesura que ingressen més usuaris, que consisteix en limitar la quantitat de trànsit de RTCP en un petit porcentatge de tràfic de dades en [[RTP]]. Aquest mecanisme també assigna més ample de banda RTCP als emissors actius.
 
Un cop un participant sap quant ample de bandapotbanda pot consumir amb el trànsit de RTCP l'aplicació comença a enviar informes periòdics de la tasa adequada. Els informes d'emissor i de receptor contenen informació sobre les dads rebudes de totes les fonts en el període d'informes més recent. El que les diferencia és que els informes d'emissor inclouen informació extra sobre l'emissor.
 
Tant els informes d'esmissor (sender reports) com els de receptor (receiver reports) contenen un bloc de dades per font que ha estat escoltada des de l'últim informe. Cada bloc conté les següents estadístiques per a la font determinada:
 
: · El seu [[SSRC]]
: · La fracció de paquets de dades de la font que s'han perdut des de que l'ultim informe va ser enviat.
: · Número total de paquets perduts amb origen en aquesta font des de la primera vegada que va ser escoltada.
: · El número de seqüència més alt rebut des d'aquesta font
: · [[Jitter.]]
: · Últim timestamp (conté la hora del dia en que l'informe va ser generat) rebut a través de RTCP des de la font.
: · Retard des de l'últim informe d'emissor rebut a través de RTCP per a la font.
 
Els receptors poden deduir moltes coses a partir d'aquestes informacions sobre l'estat de la sessió. Per exemple, poden veure si altres receptors estan obtenint millor qualitat d'un altre emissor que la de que ells disposen. Això pot ser un indici per a reservar recursosorecursos el símptome d'un problema a la xarxa que ha de ser atès.
 
 
<b>Paquet de descripció de la font<b>
 
Aquest paquet conté com a mínim el [[SSRC]] i el CNAME de l'emissor. El nom canònic és derivat, de tal manera que totes les aplicacions que generen <i>media streams<i> que requereixin ser sincronitzades, escolliran el mateix CNAME enacra que puguin escollir diferents SSRC. Això permet al receptor identificar el <i>media stream<i> que ve del mateix emissor.
 
Es poden incloure altres dades en aquest paquet, com ara el nom real de l'usuari i el seu e-mail. Aquests són utilitzats a la interfícice de l'usuari per a permetre identificar les persones.
'''Versió''':
2 bits
Indica la versió [[RTP]], que és la mateixa als paquets RTCP que als RTP
 
'''Padding''':
Usuari anònim

Menú de navegació