Associació Mundial Anacional: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 39: Línia 39:


* [http://www.satesperanto.org/ Lloc oficial de SAT]
* [http://www.satesperanto.org/ Lloc oficial de SAT]

[[Categoria: Esperanto]]

Revisió del 13:32, 8 feb 2007

L'Associació Anacional Mundial (SAT, en esperanto Sennacieca Asocio Tutmonda) és una associació internacional, independent i neutral sense ànim de lucre, dedicada a promocionar la cultura i l'aprenentatge entre les classes treballadores. Té la seu a París i utilitza l'esperanto com a llengua de treball, ja que no es limita a cap país o cultura en particular, sinó a la de tots en general. Està lligada a l'Associació de Treballadors Esperantistes (LEA) per la convenció de Göteborg.

Va ser fundada el 1921 com a organització de l'Associació de Treballadors Esperantistes. Una figura important entre els fundadors de la SAT fou Eugenio Lanti.

Objectius

1. Fer servir en la pràctica la llengua internacional esperanto per als objectius de la classe obrera internacional.

2. Tant com siga possible, millorar i dignificar les relacions entre els seus membres, fent créixer entre ells un fort sentiment de solidaritat humana.

2. Instruir els membres de tal manera que arriben a ser els més capaços dels internacionalistes.

3. Servir de mitjà per a la relació entre associacions de distintes llengües amb objectius anàlegs als de la SAT.

4. Mitjançar, i de totes les maneres possibles contribuir a la creació de literatura (traduïda i original) que reflectisca els ideals de l'associació.


Esta definició fou acceptada en el congrés fundacional de la SAT el 1921, i continua sent vàlida ara per ara.

SAT no és una organització "per l'esperanto", és a dir, no és una organització que faça propaganda de l'esperanto. És una organització "a través de l'esperanto", és a dir, SAT fa servir l'esperanto per a les seues finalitats.

Estructura

SAT té una estructura apàtrida. Els membres s'associen individualment i no mitjançant una associació nacional. Es poden crear, però, Associacions Laboristes Esperantistes (LEA) per a la difusió de l'esperanto. A l'interior de la SAT els grups polítics poden formar faccions.

L'estructura de presa de decisions de la SAT és, en teoria, per referèndum de base (les decisions dels congressos es validen només després del referèndum). Un objectiu estatutari és la democràcia de base. Tanmateix, l'experiència mostra que la majoria de les decisions en congrés no arriben mai a ser sotmeses a referèndum. La direcció de la SAT, que guia el rumb de l'associació, es diu Plenum-Komitato.

Plena Ilustrita Vortaro

SAT publica una revista mensual (Sennaciulo) i una altra anual (Sennacieca Revuo), però la seua publicació més important és el Plena Ilustrita Vortaro, el més gran diccionari d'esperanto i una obra de referència fonamental.

Vegeu també

Enllaços externs