Plena Ilustrita Vortaro

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Plena Ilustrita Vortaro (abreujat PIV) és un diccionari d'esperanto compilat per un gran equip d'esperantòlegs i professionals sota la direcció de Gaston Waringhien. És editat per l'Associació Anacional Mundial (SAT).

Plena ilustrita vortaro[modifica | modifica el codi]

Edició del 1970[modifica | modifica el codi]

Abans del PIV hi havia el Plena Vortaro (PV), compilat per Emile Grosjean-Maupin. Sota la direcció del seu deixeble Gaston Waringhien va sorgir el PIV i es va editar per primera vegada el 1970. Després en van aparèixer dues reimpressions.

El PIV és considerat per molts, principalment per la seua incomparable amplitud (15.200 entrades, 39.400 unitats lèxiques), una obra normativitzadora per a l'esperanto. Però també és criticat, entre altres coses, per tindre massa influència de la llengua francesa i tendències polítiques. A banda d'això, les poques i una mica antiquades il·lustracions que hi havia apareixien només en forma d'apèndix.

Suplement del 1987[modifica | modifica el codi]

El 1987 aparegué a part el Plena Ilustrita Vortaro, Suplemento, escrit sota la direcció de Gaston Waringhien i Roland Levreaud. Contenia aproximadament 1000 entrades i 1300 unitats.

Nova Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto[modifica | modifica el codi]

Edició del 2002[modifica | modifica el codi]

El 2002 aparegué, després de diversos anys de treball, una nova edició profundament revisada amb el títol La Nova Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto, redactada per Michel Duc-Goninaz. El PIV2 (o PIV2002) conté 16.780 entrades i 46.890 unitats lèxiques. Les il·lustracions ja no estan localitzades en les últimes pàgines, sinó incorporades en el text.

La inauguració del Nova PIV tingué lloc durant el congrés de la SAT a Alacant (l'Alacantí) de l'1 al 7 de juliol del 2002.

Els 2000 exemplars editats del nou PIV ja estaven exhaurits el 2004.

Edició del 2005[modifica | modifica el codi]

Una nova edició, amb errades d'impressió corregides i modificacions detallades, aparegué el març del 2005.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]