Europanto

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'Europanto és una llengua artificial creada el 1996 per Diego Marani, un traductor del Consell de la Unió Europea a Brussel·les. El seu mateix creador l'ha definida com una broma lingüística, dotada d'un vocabulari que és una barreja de paraules preses de moltes llengües europees, sobretot de l'anglès, el francès, l'italià, l'alemany, i el castellà, amb ocasionalment també alguna paraula holandesa, danesa o grega.

Marani va crear l'Europanto en resposta a la predominança de l'anglès; es tracta d'una imitació del comportament de les persones que estan aprenent una nova llengua, que típicament tendeixen a afegir paraules i frases de la pròpia llengua per expressar més clarament el que volen dir (o intentar-ho).

El nom Europanto és una barreja de "europa" i la paraula grega panto = "tot", i alhora és una paròdia de l'esperanto, com a paròdia de llengua auxiliar internacional que és.

No hi ha una gramàtica de l'Europanto sinó un conjunt de suggeriments, és a dir, que tothom pot parlar-lo sense estudiar però cal tenir cura d'usar paraules i formes gramaticals que puguin ser compreses per tothom.

Exemple[modifica | modifica el codi]

Extret de Wilt de Tom Sharpe.

Always que Henry Wilt took der dog a passeggio, o, per esse piu precise, when il cane took him fora, o, per esse més precise, when Mrs Wilt falaba que they should raus gehen, damit ella could do i sui exercicis de Ioga, Henry toujours followed la mesma route. In fact, le Hund seguía the route und Wilt seguía le chien.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]