Ethnologue

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

The Ethnologue: Languages of the World (l'etnòleg: llengües del món) és una publicació impresa i virtual de SIL International (abans coneguda com a Institut Lingüístic d'Estiu), una organització cristiana de serveis lingüístics que estudia les llengües menys conegudes per a proveir serveis missioners als seus parlants. Té estadístiques de 6.809 idiomes (edició del 2000. 6.912 segons la seva web en febrer 2007), inclosos el nombre de parlants, ubicació, dialectes, afiliació lingüística, disponibilitat de texts bíblics, etc. Actualment és un dels inventaris més comprensius dels llenguatges existents, junt al Linguasphere Register.

Existeixen diversos criteris per a la determinació del que ha de ser considerat com una llengua diferent: vegeu dialecte.

Ethnologue oferix un codi de tres caràcters codi SIL per a cada llenguatge descrit, que excedeix significativament l'inclòs en els estàndards ISO 639 i RFC 3066. S'ha discutit ocasionalment la neutralitat dels criteris científics usats per Ethnologue, especialment en el relacionat amb la Bíblia i les religions del Llibre. Un cas destacat és la classificació de l'àrab al costat de l'hebreu com a part dels llenguatges semítics centrals del sud, distingint-los de l'arameu, mentre que el consens acadèmic tendeix a veure com més propers a l'hebreu i a l'arameu.

A més d'un nom principal per a la llengua, Ethnologue sol donar una selecció extensa, però sovint incompleta, dels noms alternatius utilitzats pels parlants, els governs, països veïns, etc. sense considerar qüestions d'oficialitat, correcció política o sensibilitats ferides. Ethnologue no pot deixar de contenir alguns errors, com és inevitable en una iniciativa d'aquesta magnitud. Per exemple, en preparar la 14a edició s'hi han afegit llengües com el Chenoua mentre que s'hi han suprimit altres llengües suposades com el Nemadi o el Wutana.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]