Abbàs ibn Abd-al-Múttalib: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: eo:‘Abbas ibn ‘Abd al-Muttalib
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Al-Abbàs ibn Abd-al-Múttalib''' ([[La Meca]], [[566]] – [[Medina]], [[652]],<ref>{{en}} Cyril Glassé i Huston Smith, ''The new encyclopedia of Islam''</ref> any 32 de l'[[hègira]]) fou oncle del [[profeta]] [[Mahoma|Muhàmmad]] i d'[[Alí ibn Abi-Tàlib|Alí]], quart [[califa]] [[sunnisme|sunnita]] i primer [[imam]] [[xiisme|xiïta]]. Fou fill d'[[Abd-al-Múttalib ibn Hàixim]] i membre, per tant, del clan [[haiximita]] de la tribu de [[quraixita|Qurayx]]. Un dels seus descendents directes, [[Abu-l-Abbàs as-Saffah]], fou el fundador de la poderosa dinastia dels [[abbàssides]].
{{neutralitat|visió absolutament de lloança i ahistòrica basada en panegírics abbàssides}}


Històricament fou un personatge poc rellevant, però quan els seus descendents aconseguiren el califat, van reescriure la seva biografia fins a donar-li un caràcter d'una [[hagiogràfic]].
'''Al-Abbàs ibn Abd-al-Múttalib''' ([[La Meca]], [[566]] – [[Medina]], [[652]],<ref>{{en}} Cyril Glassé i Huston Smith, ''The new encyclopedia of Islam''</ref> any 32 de l'[[hègira]]) fou oncle del [[profeta]] [[Mahoma|Muhàmmad]] i d'[[Alí ibn Abi-Tàlib|Alí]], quart [[califa]] [[sunnisme|sunnita]] i primer [[imam]] [[xiisme|xiïta]], i és l'epònim de la dinastia [[abbàssida]]. Fou fill d'[[Abd-al-Múttalib ibn Hàixim]] i membre, per tant, del clan [[haiximita]] de la tribu de [[quraixita|Qurayx]].

Inicialment va tenir el càrrec de distribuïdor de l'aigua dels pous als pelegrins que retornaven de la Meca. Malgrat que musulmà per llurs sentiments, va combatre a la [[batalla de Badr]]<ref>{{en}} Muhammad Khali Khalid, ''[http://books.google.cat/books?id=T-uN7tDGSZMC&pg=PA338&dq=Al-Abb%C3%A0s+badr&hl=ca&ei=3DkeTer4GYaEOubYsLAJ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCUQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false Men Around the Messenger]'', p.338</ref> contra el seu nebot, el profeta Muhàmmad.

Fet presoner en el combat, degué la vida al seu nebot, i després serví a aquest amb abnegació inalterable, assolint a ser el seu més fidel amic i deixeble. El [[629]] presidí el casament del profeta amb [[Maymuna]], es convertí l'any següent a la religió de l'[[Alcorà]] amb tota la seva família, malgrat no declarar públicament llur nova creença per temor a perdre la seva fortuna.

Salvà aquest mateix any a Muhàmmad a la [[Batalla d'Hunayn]], i presidí els funerals d'aquest el [[632]]. Fou un bon guerrer i un dels més savis doctors de l'islam; però la seva ciència la superà el seu fill [[Ibn al-Abbàs]], que arribà a obtenir el sobrenom d'''Intèrpret de l'Alcorà''.

Conquerí la veneració de llurs contemporanis, fins el punt que [[Uthman ibn Affan]], el tercer califa, s'inclinava en presència d'Abbàs i l'acompanyava a la seva casa.

Un dels seus descendents directes, [[Abu-l-Abbàs as-Saffah]], fou el fundador de la poderosa dinastia dels [[abbàssides]].


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 22:37, 13 març 2012

Al-Abbàs ibn Abd-al-Múttalib (La Meca, 566Medina, 652,[1] any 32 de l'hègira) fou oncle del profeta Muhàmmad i d'Alí, quart califa sunnita i primer imam xiïta. Fou fill d'Abd-al-Múttalib ibn Hàixim i membre, per tant, del clan haiximita de la tribu de Qurayx. Un dels seus descendents directes, Abu-l-Abbàs as-Saffah, fou el fundador de la poderosa dinastia dels abbàssides.

Històricament fou un personatge poc rellevant, però quan els seus descendents aconseguiren el califat, van reescriure la seva biografia fins a donar-li un caràcter d'una hagiogràfic.

Referències

  1. (anglès) Cyril Glassé i Huston Smith, The new encyclopedia of Islam

Bibliografia

  • Tom núm. 1 pàg. 216 de l'enciclopèdia Espasa.