Mar de la Xina Oriental: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: la:Mare Sinense Orientale
Línia 78: Línia 78:
[[war:Dagat han Sinirangan nga Tsina]]
[[war:Dagat han Sinirangan nga Tsina]]
[[wuu:东海]]
[[wuu:东海]]
[[xmf:ბჟაეიოლ ჩინეთიშ ზუღა]]
[[zh:东海]]
[[zh:东海]]

Revisió del 06:37, 5 juny 2012

Situació de la mar de la Xina Oriental

La mar de la Xina Oriental és una mar costanera de l'est d'Àsia i forma part de l'oceà Pacífic. Cobreix una àrea d'1.249.000 km². Està limitada a l'est per les illes japoneses de Kyushu i Ryukyu, al sud per Taiwan i a l'oest per la Xina continental. Està connectada amb la mar de la Xina Meridional per l'estret de Taiwan, i amb la mar del Japó per l'estret de Corea; al nord, s'obre a la mar Groga.

Els territoris riberencs de la mar són (començant al nord i seguint en el sentit de les agulles del rellotge): la República de Corea (Corea del Sud), el Japó, la República de la Xina (Taiwan) i la República Popular de la Xina. En xinès s'anomena la mar de l'Est (东海, Dong Hai), en japonès 東シナ海 (Higashi Shina Kai) i en coreà 동중국해 (Dong Jungguk Hae). A Corea de vegades també en diuen la mar del Sud (Nam Hae).

Entre d'altres, hi desemboca el riu Chang Jiang o Iangtsé. A part de les illes esmentades, a la costa xinesa s'hi troben les de Chongming, Putuoshan i Zhoushan, i al nord de l'arxipèlag de les Ryukyu hi ha les illes Senkaku, administrades pel Japó i reclamades per la Xina.

Recursos naturals

La República Popular de la Xina ha descobert recentment que hi ha una gran bossa de gas natural sota la mar de la Xina Oriental, una part de la qual es troba a la zona econòmica exclusiva (ZEE) xinesa, mentre que la resta està a la zona que es disputen el Japó i la Xina. De moment la Xina ja ha obert el camp d'extracció de gas de Chunxiao dins la seva ZEE (que es troba a tan sols 4 km del límit de la ZEE reclamada pel Japó); el Japó també mira la manera de participar en l'extracció d'aquest gas.

Disputa territorial

El mar de la Xina Oriental és terreny de disputes territorials entre la República Popular de la Xina i el Japó, a causa sobretot dels recursos submarins de gas natural. Segons la Llei del Mar de les Nacions Unides, la Xina reclama el territori marítim en disputa com a seva, ja que és part de l'extensió de la plataforma continental, mentre que el Japó diu que forma part de la seva ZEE ja que es troba dins les 200 milles nàutiques (370 km) de la costa japonesa.

D'octubre a novembre del 2004, el Japó va identificar que un submarí xinès havia entrat en aigües territorials nipones. Els guardacostes japonesos van intentar fer-lo pujar a la superfície, però el submarí xinès es va escapolir i segurament va tornar a la base marítima de Qingdao.