Escola Maria Cortina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Escola Maria Cortina

L'Escola Maria Cortina és un centre de titularitat privada d’una sola línia. Es troba al carrer d’Antoni Gaudí, 20 de la ciutat de Reus. Aquest centre disposa d’estudis d'educació Infantil (3-5 anys), educació primària (6-11 anys) i educació secundària (12-16 anys).  

Història[modifica]

Palau Boule

L’actual escola Maria Cortina va ser construïda entre l’any 1860 i el 1870, al carrer de Gaudí de Reus, amb el nom de Casa Boule o Palau Boule, originàriament pertanyia al senyor Josep Boule, empresari i comerciant que es dedicava a la criança de vins i licors.

L’any 1933 el metge i cirurgià Josep Maria Aluja Pons, el 1933 va muntar una clínica de cirurgia i traumatologia a l'antic palau dels Boule anomenada Clínica Aluja. El doctor va transformar el Palau en clínica privada i va estar en funcionament fins al 1954, moment en què l'ocupà l'Escola Maria Cortina.

El 1899 la pedagoga catalana Maria Cortina i Pascual, fundadora de l'escola Maria Cortina de Reus, va obrir la primera escola en un pis del Raval de Santa Anna, número 45. Els alumnes van anar augmentant i el 1912 es va haver de traslladar al Raval Martí Folguera, on ocupà dos pisos. Al final de la guerra l'escola va tornar a obrir al carrer de la Font, a tocar al Raval de Robuster.

Quan estava a punt de traslladar la seu al carrer Gaudí, al Palau Boule, Maria Cortina va morir l’any 1954. Gràcies a la seva filla, Misericòrdia Marcó i Cortina, l'escola va subsistir, va fer el trasllat i va portar l'escola uns mesos després de la mort de la seva mare.

Al principi l'escola va ser coneguda com a Ca donya Maria Cortina, i era tota una institució en l’àmbit local, amb una ensenyança de qualitat (i de pagament), amb alumnes uniformades. Tot i això, el nom oficial era Escola de la Mare de Déu de Misericòrdia.

El fill de Misericòrdia Marcó, Anton Borrell, llicenciat en Dret i mestre, l’any 1966 es va incorporar al professorat de l'escola, on impartia classes d'història.

En la dècada de 1975/1985, va ser molt important la col·laboració que la direcció va rebre de part del Sr. Borrell i Marcó, ja que va introduir a l'escola innovacions destacades; proposà nous mètodes d'ensenyament i propicià la formació continuada dels docents del centre. En aquell temps el centre es va transformar en una autèntica escola catalana.

Malauradament, l’any 1985 un accident mortal de circulació va posar fi prematurament a la vida del Sr. Anton Borrell, el qual, aleshores, era l'alcalde de la ciutat de Reus.

La Sra. Misericòrdia va continuar portant la direcció i va dur a terme els tràmits pertinents per transformar el centre en una cooperativa de treball associat, el curs 1985/86, entitat on s'accentua la labor participativa del professorat.

A partir d'aquí l'escola va passar a anomenar-se Escola Mare de Déu de Misericòrdia. Nom que va mantenir fins al curs 2004-05 quan es va produir el canvi de nom definitiu passant a anomenar-se Escola Maria Cortina, en homenatge a la seva fundadora. Des de llavors fins al final del curs 2006-07 la directora del centre va ser la Sra. M. Dolors Gállego i Culleré.

A partir d’aquell moment, fins a l'any 2022, Nacho Royo ha exercit de director de l'escola. A més, cal afegir que el 25 de gener de 2013, la Junta de Govern de l’Ajuntament de Reus aprovà la cessió de terrenys a l’Escola Maria Cortina per possibilitar l’ampliació del centre educatiu. L'any 2023 ve exercitar se directora Maria Josep Escurriola.

Referències[modifica]