Mansudae Changjaksa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMansudae Changjaksa
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusnegoci Modifica el valor a Wikidata
Indústriapintura Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1959
Governança corporativa
Seu
Empleats3.500 (2010) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmansudaeartstudio.com Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Mansudae Changjaksa, conegut també pel nom en anglès Mansudae Art Studio, és un estudi d'art situat al districte de Pyeongcheon, Pyongyang, Corea del Nord. Va ser fundat el 1959,[1] i és un dels centres de producció d'art més grans del món, amb una superfície de més de 120.000 metres quadrats.[2] L'estudi ocupa unes 4.000 persones, 1.000 de les quals són artistes escollits de les millors acadèmies de Corea del Nord.[3][4] La majoria dels seus artistes són graduats a la Universitat de Pyongyang. L'estudi consta de 13 grups, inclosos els de xilografia, dibuixos al carbó, ceràmica, brodats i pintura de joies, entre d'altres. L'estudi ha produït molts dels monuments més importants de Corea del Nord, com el Monument a la Fundació del Partit dels Treballadors de Corea,[5] l'estàtua de Chollima i el Gran Monument de Mansu Hill.[6][7] La divisió comercial estrangera es coneix com el Grup de Companyies Mansudae Overseas Project, que des del 2014 ha creat monuments per a 18 països africans i asiàtics. Totes les imatges de la família Kim són produïdes per Mansudae Art Studio. Abans de morir, el Mansudae Art Studio estava sota la direcció de Kim Jong-il.[8] Des del 2009, l'estudi també té el seu propi espai a Beijing, Xina, conegut com el Museu d'Art Mansudae.

L'estudi està format per uns 4.000 treballadors, 1.000 dels quals són artistes amb franges d'edat entre els vint i els seixanta i escaig anys, seleccionats de les millors acadèmies del país, especialment de la Universitat de Pyongyang. L'estudi ocupa més de 120.000 metres quadrats, 80.000 dels quals estan tancats.[1] L'estudi, amb distribució semblant a un campus, inclou un estadi de futbol, sauna, clínica mèdica, fàbrica de paper, guarderia i fins i tot una botiga de regals.[3][5] L'estudi és una destinació aprovada per l'estat per a turistes estrangers i la botiga de regals ha permés als turistes comprar art nord-coreà durant anys, ja que la venda d'obres d'art és un dels mitjans més fàcils de guanyar moneda estrangera per a l'estat de Corea del Nord.[6] L'estudi està format per tretze grups que fabriquen diferents tipus d'obres d'art (que van des de pintures a l'oli fins a estàtues de ceràmica i bronze), plantes de fabricació i més de 50 departaments de subministrament que produeixen i proven materials d'art com la pintura. Segons el lloc web oficial de l'estudi, no és una escola o una fàbrica en cadena, sinó un centre de producció d'alta qualitat que dona feina a més de la meitat dels artistes del país que han rebut els dos premis artístics més alts disponibles a Corea del Nord. El gerent del lloc web de l'estudi, Pier Luigi Cecioni, també ha afirmat que el Mansudae Art Studio rep beneficis directament de les vendes del lloc web, ja que té autonomia econòmica. Mansudae Art Studio compta amb un equip esportiu als Jocs de Funcionaris del Premi Paektusan.[9]

Història[modifica]

Mansudae Art Studio es va establir a Pyongyang, la capital de la República Popular Democràtica de Corea, el 17 de novembre de 1959, sis anys després del final de la guerra de Corea. Abans de la seua mort el 2011, l'estudi funcionava sota la "guia especial" de Kim Jong-il.[1]

Internacionalització[modifica]

Artistes treballen la ceràmica a Mansudae.

La filiació del Mansudae amb Itàlia comença el 2005 amb Pier Luigi Cecioni, qui com a president d'una orquestra a Florència, Itàlia, va entrar en contacte amb l'estudi. L'orquestra de Cecioni va ser convidada a actuar al Spring Friendship Festival celebrat a Pyongyang. Allà, Cecioni va preguntar si Corea del Nord tenia alguna galeria o centre d'art que visitar,[3] i va ser traslladat a Mansudae Art Studio, que en aquell moment era poc conegut fora de Corea del Nord. Cecioni es va oferir per ajudar a externalitzar l'estudi a Occident, i el gener del 2006 va tornar a Pyongyang amb el seu germà, artista, director de l'Acadèmia de Belles Arts de Florència i director d'un centre d'exposicions a la Toscana. Els germans Cecioni van seleccionar diverses obres de Mansudae per portar-les a Europa, i van signar un acord d'exclusivitat,[1] que establia Pier Luigi Cecioni com a enllaç entre Mansudae i Occident.[5] Una disposició d'aquest acord era que Cecioni organitzaria exposicions d'obres d'art de Mansudae en Occident.

Al mateix temps que es va organitzar la primera d'aquestes exposicions, Cecioni va començar a construir el lloc web oficial del Mansudae Art Studio.[3] Cecioni facilita les vendes internacionals de petites obres d'art de l'estudi, com ara quadres,[5] a través d'aquest lloc web, que ofereix una breu història de l'estudi, informació sobre exposicions de Mansudae fora de Corea del Nord, un directori d'artistes de Mansudae i llistats de pintures. a la venda.[1]

Museu d'art[modifica]

Un artista pintant a Mansudae Art Studio

El 2009, es va donar a conèixer la presència de Mansudae Art Studio a la 798 Art Zone de Pequín, Xina.[1][10] L'estudi té el seu propi espai al 798 anomenat Mansudae Art Museum, tot i que, a diferència de la majoria de museus, moltes de les obres de la col·lecció es poden vendre i són comparables a les pintures disponibles al lloc web de Mansudae. El museu ven quadres, estàtues i pòsters socialistes-realistes originals i reproduits, així com segells i postals.[11] El museu va ser la primera galeria d'art nord-coreana a l'estranger i és una destinació turística aprovada per Corea del Nord.[12] L'entrada del museu està marcada per una versió més petita de l'estàtua de Chollima de Pyongyang, situada damunt d'un pedestal beix de més de sis metres d'alçada.

Exposicions i productes[modifica]

Estàtua de Chollima al peu del turó de Mansu

Mansudae va fer la primera exposició a l'estranger a Londres, el juliol i l'agost del 2007.[3][13]

Mansudae produeix moltes pintures, incloses totes les imatges públiques de Kim Jong-un, Kim Jong-il i Kim Il-sung, així com una sèrie de 10 quadres que representen la victòria de Corea del Nord per 1-0 sobre Itàlia durant la primera ronda dels Mundials de 1966.[7]

Mansudae Art Studio ha creat estàtues i escultures presents a tot el país, amb tres de les obres més importants i famoses: l'estàtua de Chollima, el Monument a la Fundació del Partit dels Treballadors de Corea i les estàtues de bronze de Kim Il-sung i Kim Jong-il al Gran Monument del Mansu Hill. Els monuments són destinacions turístiques habituals i les estàtues dels difunts Kims es troben a la majoria d'itineraris de viatge de Corea del Nord.[14]

Mansudae té una divisió internacional, el Mansudae Overseas Project Group, que es va crear als anys setanta.[5] La divisió és una pròspera empresa multimilionària que ha creat monuments, museus, estadis i palaus per a diversos països, tots ells a Àsia o Àfrica. Els artistes nord-coreans estan especialitzats en estàtues de líders polítics i grans obres monumentals.

El 2004, Klaus Klemp, subdirector del Museu d'Art Aplicat de Frankfurt, va descobrir i va quedar impressionat per l'artesania de Mansudae. Klemp va convèncer als funcionaris de Frankfurt perquè contractessen l'estudi per a reconstuir una font art nouveau del 1910 que s'havia derretit pel seu metall durant la Segona Guerra Mundial, i de la qual havien desaparegut els plànols originals. La font, que és l'únic treball de Mansudae per a un país occidental, es va reconstruir a partir de fotografies.[5][10]

Mansudae també són els responsables del Monument a la Renaixença Africana, al Senegal. Creat el 2010, fa 50 metres d'alçaria, i és alt que l'Estàtua de la Llibertat i el Crist Redemptor de Rio de Janeiro.[5] El monument representa una família africana amb tres membres en posat socialista-realista i el tors nu.[7]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Mansudae Art Studio - North Korean Art, Korean art, North Korea, Pyongyang, Mansudae, DPRK, woodcut, socialist realism, propaganda art, embroidery, Korean exhibition, Kim Jong Il, jewel painting, Kim Il Sung». www.mansudaeartstudio.com. Arxivat de l'original el 2015-12-08. [Consulta: 7 desembre 2015].
  2. «North Korea's Arts Scene Is Just As Mysterious As The Nation Itself». The Huffington Post. [Consulta: 7 desembre 2015].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 «Behind Mansudae: Art from the Biggest Studio in North Korea | VICE | United States» (en anglès americà). VICE. [Consulta: 8 desembre 2015].
  4. «Paintings by DPRK's Mansudae Art Studio debut in Shenyang[1- Chinadaily.com.cn]». www.chinadaily.com.cn. [Consulta: 8 desembre 2015].
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 «Mansudae Art Studio, North Korea's Colossal Monument Factory». BloombergView. [Consulta: 8 desembre 2015].
  6. 6,0 6,1 «ArtAsiaPacific: Hollow Monuments». artasiapacific.com. Arxivat de l'original el 2015-12-08. [Consulta: 8 desembre 2015].
  7. 7,0 7,1 7,2 (en anglès) , 04-08-2014.
  8. «Mansudae Art Studio» (en anglès). North Korea Leadership Watch. [Consulta: 8 desembre 2015].
  9. Ri Sung-ik. «Civil servants show skills in annual games». The Pyongyang Times, 31-01-2017. Arxivat de l'original el 2020-04-08. [Consulta: 16 maig 2017].
  10. 10,0 10,1 (en japonès) , 21-09-2019 [Consulta: 20 maig 2020].
  11. «LONG LIVE MANSUDAE | 艺术界 LEAP». leapleapleap.com. [Consulta: 8 desembre 2015].
  12. «Mansudae Art Studio Gallery». Atlas Obscura. [Consulta: 8 desembre 2015].
  13. Gowman, Philip. «Mansudae Artists to visit London from DPRK in November». London Korean Links. [Consulta: 8 desembre 2015].
  14. «Mansudae Grand Monument - Lonely Planet». Lonely Planet. [Consulta: 8 desembre 2015].