Vés al contingut

Torre de la Mina Pública i font de les Quatre Cantonades

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Torre de la Mina Pública i font de les Quatre Cantonades
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióSegle XX
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura eclèctica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTerrassa (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. de Rubí - Ctra. de Montcada. Terrassa (Vallès Occidental)
Map
 41° 34′ N, 2° 01′ E / 41.56°N,2.02°E / 41.56; 2.02
BCIL
IdentificadorIPAC: 28128

La torre de la Mina Pública i font de les Quatre Cantonades és una construcció del centre de Terrassa (Vallès Occidental), protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció

[modifica]

Es tracta d'una torre de repartiment d'aigua situada originàriament a la cantonada de les carreteres de Rubí i Montcada, adossada a una mitgera d'habitatge, amb una font a la part inferior, de cos quadrangular damunt d'una base graonada i amb coronament de doble cornisa emmerletada i coberta de pavelló. Està recoberta amb escates ceràmiques policromes, decoració que també apareix a les cornises d'enllaç amb la font interior.[1]

Història

[modifica]
Placa explicativa col·locada a la part posterior de la torre

Fou construïda a cavall entre els segles xix i xx per donar pressió a l'aigua potable que havia d'abastir els habitatges de l'entorn. Abans estava adossada a un edifici del començament de la carretera de Rubí, però en construir-se els nous pisos que ara hi ha a l'antiga localització fou recol·locada a la cruïlla de les carreteres, exempta.

D'aquesta mena de repartidors en forma de torre de la Mina Pública d'Aigües de Terrassa n'hi havia també tota una sèrie d'escampats per la ciutat, però la major part han desaparegut.[1]

Actualment només en queden dos exemples més: una torre d'aigua adossada a la Clínica del Remei, a la plaça del Doctor Robert, i una altra a la cruïlla dels carrers del Col·legi i de Vallhonrat, adossada també a un edifici.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «Torre de la Mina Pública i font de les Quatre Cantonades». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 setembre 2014].

Vegeu també

[modifica]