Patín

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb Patin.
Cabana pasiega amb patín arcaic al frontispici

El patín és un element arquitectònic típic de les construccions tradicionals de la comarca de la Vall de Soba i de la conca alta del riu Asón (Cantàbria, Espanya), que permet accedir de forma directa des de l'exterior a les plantes altes dels habitatges.

El seu origen se situa en les cabanes pasiegues de les zones més elevades del riu Asón i de la Vall del Pas. En els exemples més arcaics, consisteixen en una escala de pedra i un replà cobert, usualment per una simple prolongació del ràfec de la coberta, acabada amb ascles de pissarra. A partir de finals del segle xvii, comencen a usar-se en els habitatges dels nuclis,[1] apareixent ja alguns exemples dibuixats en el Cadastre del Marquès de la Ensenada, corresponents a exemples d'edificis del segle xviii. Al segle xix el model tipològic de la casa sobana s'assenta, amb el pati com a element autòcton, adoptant ja formes més complexes, a manera de porxe o vestíbul obert. Aquest element, és el que li dona un segell d'originalitat a l'arquitectura de la Vall de Soba.

Patín en façana lateral, en una casona urbana del concejo de Regules

Hi ha exemples oberts, tancats i amb una petita teulada independent, amb accés frontal o lateral; en alguns casos, fins i tot, s'estenen per tota la façana.[2]

En la vida social dels concejos de Soba, els patins tenen una funció concreta de caràcter relacional com a lloc de trobada i reunió,[3] al tractar-se d'espais privats d'ús semipúblic, similar a la funció que tenen els tinaos en La Alpujarra (Andalusia, Espanya) .

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • García Alonso, Manuel; Bohigas Roldán, Ramón. El valle de Soba: Arqueología y etnografía (en castellà). Santander: Edt. Tres, 1995. 
  • Ruiz de la Riva, E. Casa y aldea en Cantabria: Un estudio sobre la arquitectura en los valles de Saja-Nansa (en castellà), 1991. 

Enllaços externs[modifica]

Vegeu patín en el Viccionari, el diccionari lliure.