Usuari:Lohen11/traduccions3

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLohen11/traduccions3

Carl Nielsen (Sortelung, Nørre Lyndelse, Fiònia, 9 de juny de 1865 - Copenhaguen, 3 d'octubre de 1931) fou un compositor, director d'orquestra i violinista danès. Conegut per les seves sis simfonies, també va compondre òperes i música de cambra. La seva música va ser influent en el desenvolupament de la música clàssica moderna i és considerat un dels compositors més importants de Dinamarca.

Criat per pares pobres però amb talent musical a l'illa de Fiònia, va mostrar les seves habilitats musicals a una edat primerenca. Inicialment va tocar en una banda militar abans d'assistir a la Reial Acadèmia Danesa de Música de Copenhaguen del 1884 al desembre de 1886. Va estrenar el seu op. 1, Suite per a cordes, l'any 1888, als 23 anys. L'any següent, Nielsen va començar un període de 16 anys com a segon violinista de la Reial Orquestra Danesaesa amb Johan Svendsen, durant el qual va tocar les estrenes daneses de les òperes Falstaff i Otello de Giuseppe Verdi. El 1916, va ocupar una càtedra a la Reial Acadèmia Danesa, que va ocupar fins a la seva mort.

Tot i que les seves simfonies, concerts i música coral són avui reconegudes internacionalment, la carrera i la vida personal de Nielsen han estat marcades per moltes dificultats, que sovint es reflecteixen en la seva música. Les obres que va compondre entre 1897 i 1904 s'atribueixen de vegades al seu període "psicològic", a conseqüència d'un matrimoni turbulent amb l'escultora Anne Marie Brodersen. Nielsen és especialment conegut per les seves sis simfonies, el seu Quintet de vent i els seus concerts per a violí, flauta i clarinet. A Dinamarca, la seva òpera Maskarade i moltes de les seves cançons s'han convertit en part integrant del patrimoni nacional. La seva música primerenca es va inspirar en compositors com Brahms i Grieg, però ràpidament va desenvolupar el seu propi estil, primer experimentant amb la tonalitat progressiva i després divergint encara més radicalment dels estàndards compositius que encara eren habituals en aquell moment. La Sisena i última simfonia de Nielsen, Sinfonia semplice, va ser escrita el 1924–25. Va morir d'un atac de cor sis anys després i està enterrat al cementiri de Vestre a Copenhaguen.

Nielsen va mantenir una reputació com a estrany musical durant la seva vida, tant al seu país com en l'àmbit internacional. Va ser només més tard que les seves obres van entrar fermament al repertori internacional, augmentant en popularitat a partir dels anys 60 a través de Leonard Bernstein i altres. A Dinamarca, la reputació de Nielsen es va segellar el 2006 quan el Ministeri de Cultura va incloure tres de les seves composicions entre les dotze millors peces de la música danesa. Durant molts anys va aparèixer al bitllet de 100 corones daneses. El Museu Carl Nielsen d'⁣Odense documenta la seva vida i la de la seva dona. Entre 1994 i 2009, la Biblioteca Reial Danesa, patrocinada pel govern danès, va completar l'⁣Edició Carl Nielsen, disponible en línia gratuïtament, que conté informació detallada i partitures de totes les obres de Nielsen, moltes de les quals no havien estat publicades anteriorment.
























Notes[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]


Enllaços externs[modifica]