Rambla de les Truites

Infotaula de geografia físicaRambla de les Truites o Rambla Sellumbres
Imatge
Rambla de les Truites al seu pas per Vilafranca
TipusBarranc Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial1.650 m
Entitat territorial administrativaEspanya Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMosqueruela (Gúdar-Javalambre, Aragó)
Final
Entitat territorial administrativaprovíncia de Terol (Aragó) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRiu de Calders (Cinctorres)
DesembocaduraRiu Bergantes Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 31′ 11″ N, 0° 09′ 30″ O / 40.5197°N,0.1583°O / 40.5197; -0.1583
Conca hidrogràficaconca de l'Ebre Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida58 (longitud) km
Travessal'Aragó i País Valencià
Mesures i indicadors
CabalIrregular

La rambla de les Truites, riu de les Truites o rambla de Sellumbres, és un afluent del Calders que naix a la població aragonesa de Mosquerola (a la comarca de Gúdar-Javalambre) i desemboca a la valenciana Cinctorres (els Ports). Es tracta, per tant, d'un riu fronterer entre Aragó i el País Valencià, d'ací les seues diferents denominacions: a la part aragonesa és conegut com a rambla o riu de les Truites (Truchas en castellà) i a la valenciana com a rambla de Sellumbres.

Té una llargada d'uns 50 i 60 km aproximadament i naix a una altitud considerable (1.600-1.700 m), on es forma un preciós i petit llac, un espai de gran interès per la confluència de dos barrancs de cabal irregular, que està format per materials calcaris i condicionen la presència de vegetació de ribera i altres espècies. En el curs baix, entre les poblacions de Castellfort, Cinctorres i Portell de Morella està protegit amb la figura de paratge natural municipal (vegeu Paratge Natural Municipal de la Rambla de Sellumbres).

És una zona en la qual dominen els boscs de pi roig i el boix. No és un riu que porte aigua tot l'any, sols en les èpoques de nevades, en primavera i a la tardor.