Esposa

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
The Merchant's Wife (1918) de Boris Kustodiev

Una esposa o muller (o popularment dona) és la cònjuge o dona que contrau matrimoni. El cas més freqüent és el d'una parella (homosexual o heterosexual depenent de la legislació de cada país) però en determinades cultures està present la poligínia (un home amb diverses esposes). Menys freqüent és el cas oposat, el de la poliàndria. Les esposes tenen un estatus civil propi, diferent del de les dones solteres, separades, divorciades o vídues. En països anglosaxons, les esposes adopten els cognoms del marit, mentre que al sud conserven el seu nom complet, encara que per convenció es pot referir a la parella per un sol cognom.

L'esposa aportava al matrimoni el dot, un preu (simbòlic, material o en objectes) per ajudar al nou pare de família a mantenir-la a ella i als fills que vindrien. Aquest costum ha desaparegut en molts països occidentals, però continua sent freqüent en altres indrets del món. L'esposa també solia aportar (i encara avui dia és freqüent) l'aixovar, format per la roba de casa (llençols, tovalloles...) i objectes quotidians. La vàlua d'ambdós era un símbol d'estatus social i servia com indicador de riquesa.

Els drets i obligacions de les esposes estan dictats pel codi civil de cada país i pels costums locals, incloent-hi la tradició religiosa i poden ser iguals o diferents als de l'espòs. En general, acostumen a incloure la fidelitat al marit i l'obligació de tenir cura dels fills de la parella. En alguns indrets està permès que una dona deixi de ser esposa mitjançant la separació o el divorci, mentre que en d'altres només la mort pot dissoldre el vincle matrimonial.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esposa Modifica l'enllaç a Wikidata