Vés al contingut

Estat Sobirà de l'Orde Bektaixita

Plantilla:Infotaula geografia políticaEstat Sobirà de l'Orde Bektaixita
Shteti Sovran i Urdhrit Bektashi (sq) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Map
 41° 19′ 53″ N, 19° 51′ 00″ E / 41.3314°N,19.85°E / 41.3314; 19.85
Enclavament aTirana Modifica el valor a Wikidata
Capitalseu mundial de l'Orde Bektaixita Modifica el valor a Wikidata
Separat deAlbània Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Idioma oficialalbanès Modifica el valor a Wikidata
Religióbektaixisme Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície0,11 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació21 setembre 2024 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Cap d'estatdedebabat bektaixita Modifica el valor a Wikidata
Monedalek Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Prefix telefònic+355 Modifica el valor a Wikidata

La seu bektaixita que es preveu servir com a capital del país

L'Estat Sobirà de l'Orde Bektaixita (en albanès: Shteti Sovran i Urdhrit Bektashi) és un futur microestat i ciutat-estat europeu planificat que estaria enclavat completament dins de Tirana, Albània, a l'actual seu mundial del bektaixisme, un ordre religiós musulmà sufí.

Si s'establís, seria més petit que la Ciutat del Vaticà i es convertiria en la nació amb la superfície terrestre més petita del món, amb una superfície total de 0,11 quilòmetres quadrats.[1] Els plans per a la creació de l'estat han estat discutits pel primer ministre albanès Edi Rama i recolzats pel líder de l'Orde Bektaixita, Baba Mondi, i el primer ha afirmat que es revelaran més detalls per a la creació de l'estat en un futur proper.[2] Seguint el model del Vaticà, el futur estat concediria la ciutadania només als clergues i funcionaris del govern bektaixita.[3]

Els experts jurídics estan redactant actualment la legislació per crear el nou estat dins d'Albània. La legislació necessitarà l'aprovació del Parlament albanès.[1]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Higgins, Andrew. «Albania Is Planning a New Muslim State Inside Its Capital» (en anglès). The New York Times, 21-09-2024. [Consulta: 22 setembre 2024].
  2. «"A Vatican inside Tirana"/ Rama, for "New York Times": It will be called the Sovereign State of the Bektashi Order» (en anglès). CNA, 21-09-2024. [Consulta: 22 setembre 2024].
  3. «Exclusive Interview with the Head Father of the Bektashi Order: A New Sovereign State for Peace and Tolerance (English version)» (en anglès). Shqiptarja.com. [Consulta: 22 setembre 2024].