Estret de Luzon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaEstret de Luzon
Imatge
Mapa antic de l'estret de Luzon, inclòs el canal Bashi, entre l'illa de les Orquídies (Botel Tobago al mapa) de Taiwan i les illes Batan de les Filipines. Els noms poden ser obsolets. Títol en japonès: "Illes entre Taiwan i Luzon".
TipusEstret Modifica el valor a Wikidata
Map
 20° N, 121° E / 20°N,121°E / 20; 121
Format per
Afluent
Abulog (en) Tradueix, Cagayan Modifica el valor a Wikidata

L'estret de Luzon és un braç de mar que connecta el mar de les Filipines, a l'oest de l'oceà Pacífic, amb el mar de la Xina Meridional, entre Taiwan i Luzon, a les Filipines.

L'estret fa aproximadament 250 km d'amplada. Conté moltes illes que s'agrupen en dues seccions: les illes Batanes, de la província de Batanes, i les illes Babuyan, de la província de Cagayan.

L'estret es divideix entre un nombre de canals més petits.

Molts vaixells sud-americans fan servir aquest estret dins la ruta per anar a ports asiàtics. Per sota del mar hi ha nombrosos cables de comunicació necessaris per a la Xina, Hong Kong, Taiwan, el Japó i Corea del Sud.[1]

Història[modifica]

L'estret de Luzon, a la Segona Guerra Mundial, va ser utilitzat com a ruta d'invasió pels avions japonesos el desembre de 1941. El 8 de desembre de 1941 (la mateixa data de l'atac a Pearl Harbor) aquests avions aterraren a les illes Batanes. El 10 de desembre van ocupar l'illa Camiguin, al nord de Mindanao, i aterraren a Aparri, a Luzon.

Per això, molts submarins dels Estats Units perseguiren els combois japonesos que passaven per aquest estret.

Referències[modifica]

  1. «Asia scrambles to fix quake damage to data cables - CNET News.com». Arxivat de l'original el 2012-05-25. [Consulta: 25 maig 2012].