Estrid dels Obotrites

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEstrid dels Obotrites
Biografia
Naixementc. 979 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mort1035 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (55/56 anys)
Reina consort Suècia
1000 – 1022 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolKniaz Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Munsö Modifica el valor a Wikidata
CònjugeOlaf Skötkonung Modifica el valor a Wikidata
FillsIngegerd Olofsdotter de Suècia, Anund Jacob Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 15927232 Modifica el valor a Wikidata

Estrid (o Astrid) dels Obotrites (979 - 1035) fou una reina consort de Suècia i princesa dels Eslaus occidentals, casada amb el rei Olaf Skötkonung, a més de ser mare del rei Anund Jacob i de la Gran Princesa i santa russa Ingegerd Olofsdotter.

Biografia[modifica]

La llegenda diu que Estrid va ser portada a Suècia com a botí d'una guerra a la zona eslava occidental de Mecklenburg. El més probable és que fos oferta per al matrimoni com a ofrena de pau pel seu pare, un cap tribal delseslaus polabis obotrites. Es creu que va portar amb si una gran dot i que va introduiïr la seva influència eslava a la Suècia del moment, sobretot en l'artesania.

El seu espòs tenia una amant, Edla, que també venia de la mateixa zona i que probablement fou portada a Suècia durant la mateixa època. El rei tractava tant a Edla com a Estrid de la mateixa forma i va donar als fills d'ambdues els mateixos privilegis, encara que va ser amb Estrid amb qui es va casar i a qui va fer la seva reina.

La reina Estrid va ser batejada al costat del seu espòs, els seus fills i gran part de la cort sueca en 1008, quan la família real es va convertir al cristianisme. Tot i això, el rei va prometre respectar la llibertat de culte –Suècia no seria plenament cristiana fins a l'última guerra de religió entre Inge el Vell i Blot-Sven de 1084-1088.

Snorri Sturluson va escriure sobre ella, dient que era cruel amb els fills de Edla (Emund, Astrid i Holmfrid): "La reina Estrid era arrogant i incomprensiva amb els seus fillastres, de manera que el rei va enviar el seu fill Emund a Wendland, on va ser criat pels seus parents materns".

No se sap molt de la personalitat d'Estrid. Sturulson l'esmenta com una amant de la pompa i el luxe, així com dura i estricta amb els seus servents.

Fills[modifica]

Referències[modifica]