Estructura (construcció)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una estructura és un sistema d'elements rígids enllaçats entre si de manera que no quedi cap grau de llibertat que pugui moure cap d'ells respecte dels altres, com si ocorre en canvi als mecanismes. A un habitatge els elements de l'estructura solen ser bigues. Del disseny i càlcul d'estructures se n'encarreguen fonamentalment els arquitectes i els enginyers (mecànics, de materials, industrials). Una dada important és el material amb el qual està fet cada element de l'estructura.

Les estructures s'estudien pel que fa a la resistència de materials i les possibles fractures per causes diverses, com ara l'oxidació, en especial en un entorn mar o prop del mar (per exemple, l'estructura d'una de les dues torres del passeig marítim de Barcelona es va oxidar, i la van haver de canviar, abans que la torre s'hagués terminat de construir); la corrosió; possibles afeccions (com l'aluminosi); les deformacions, tensions, esforços i resistència front a cops, al pes o a la fatiga; una certa elasticitat front al vent; etc.

Els elements d'una estructura se solen considerar sòlids rígids. És imprescindible conèixer amb exactitud el material amb què està feta l'estructura i cada un dels seus elements. També és important la forma, i en especial la secció o tall transversal dels elements (bigues). Aquests poden ser de secció prismàtica, circular o d'una altra mena. En el cas de les bigues i altres elements de construcció habituals, les seves seccions estan normalitzades. Poden tenir qualsevol forma, però en el cas que siguin lineals se les sol anomenar barres. Els elements d'unió a les idealitzacions poden rebre el nom de nusos. En exercicis d'escola o molt simples es poden calcular estructures senzilles per mètodes analítics, a partir de la seva geometria i per mitjà de les matemàtiques, però normalment s'usen els mètodes numèrics (amb càlcul numèric amb computadors, la majoria basats en el càlcul d'elements finits) i experimentals (amb maquetes i models a escala).