Eupelmus urozonus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEupelmus urozonus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
FamíliaEupelmidae
GènereEupelmus
EspècieEupelmus urozonus Modifica el valor a Wikidata

Eupelmus urozonus és una espècie d'himenòpter apòcrit de la família Eupelmidae.[1] És un parasitoide ectoparàsit generalista que ataca a més d'un centenar d'insectes dels següents ordres: coleòpters (escarbats), dípters (mosques i mosquits), himenòpters (abelles i vespres), hemípters i lepidòpters (papallones).[2] Es troba a la majoria de països de les zones temperades del planeta.[3] A la conca mediterrània, es considera un enemic natural rellevant per fer front a la mosca de l'oliva,[4] que ataca en els estadis de larva i pupa.[5] Darrerament s'ha observat que pot actuar com a hiperparasitoide d'altres enemics naturals d'aquesta plaga de les oliveres.[6] Està molt associat a la presència d'olivarda.[5]

Descripció i cicle vital[modifica]

La identificació d'aquesta espècie és molt dificultosa, de fet es considera que Eupelmus urozonus és un complex d'espècies.[7][8] És un insecte multivoltí (diverses generacions anuals). En ser ectoparàsita, els ous són dipositats per la femella adulta principalment sobre les larves de tercer estadi de l'hoste, si bé menys habitualment pot ovipositar a la càmara pupal, però no dins la pupa. Dels ous en surt la larva, que té 5 estadis larvaris. Posteriorment, a l'estadi de pupa, es comencen a endevinar els trets morfològics de l'adult. L'adult té una mida mitjana de 2,8 mm, és de color coure-verdós i de forma allargada.[5]

En el context de l'olivar, entre els seus hostes més destacats hi ha la mosca de l'olivera, Dasyneura gleditchiae i Myopites stylata (un dípter que habita l'olivarda), si bé parasita altres paràsits de la mosca de l'olivera, com Pnigalio mediterraneus, Eurytoma martellii i Psyttalia concolor.

Referències[modifica]

  1. «Eupelmus urozonus Dalman, 1820». Natural History Museum. [Consulta: 25 maig 2020].(anglès)
  2. «Distribution». Natural History Museum. [Consulta: 25 maig 2020].(anglès)
  3. «Eupelmus urozonus». Centre for Agriculture and Bioscience International(CABI), 10-01-2020. [Consulta: 25 maig 2020].(anglès)
  4. «La mosca de l'oliva». Revista Agrocultura, 05-12-2006. [Consulta: 25 maig 2020].
  5. 5,0 5,1 5,2 «Fauna auxiliar de la mosca del olivo». Junta de Andalucía. [Consulta: 26 maig 2020].(castellà)
  6. «Parasitoids of Fruit-Infesting Tephritidae». National Science Foundation. [Consulta: 25 maig 2020].(anglès)
  7. Al Khatib, F., Fusu, L., Cruaud, A., Gibson, G., Borowiec, N., RASPLUS, J. Y., ... & Delvare, G. (2014). An integrative approach to species discrimination in the Eupelmus urozonus complex (H ymenoptera, E upelmidae), with the description of 11 new species from the W estern P alaearctic. Systematic Entomology, 39(4), 806-862.
  8. Cruaud, A., Fusu, L., Genson, G., Rasplus, J. Y., Ris, N., & Delvare, G. (2016). Multilocus phylogeny and ecological differentiation of the “Eupelmus urozonus species group”(Hymenoptera, Eupelmidae) in the West-Palaearctic. BMC evolutionary biology, 16(1), 13.