Evangeliari d'Ada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaEvangeliari d'Ada

Modifica el valor a Wikidata
Tipusmanuscrit Modifica el valor a Wikidata
Materialvitel·la Modifica el valor a Wikidata
Mida36 (alçària) × 24,5 (amplada) cm
Llenguallatí Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMunicipal Library Trier (en) Tradueix (Trèveris) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariHs 22 Modifica el valor a Wikidata
Coberta d'or de l'evangeliari afegida l'any 1499.

L'Evangeliari d'Ada (Trèveris, Stadtsbibliothek, Cod. 22) és un manuscrit carolingi datat a final del segle viii -entre el 790 i 810-[1]

Descripció[modifica]

L'evangeliari conté una dedicació a Ada, germana de Carlemany, d'aquí el seu nom. El manuscrit està escrit en lletres d'or en vitel·la amb minúscula carolíngia. Mesura 37 x 24 cm ité 172 fulls a dos columnes de 32 files.[1] L'Evangeliari d'Ada forma part d'un grup de manuscrits coneguts pels investigadors com de l'Escola d'Ada.[1] Existeixen d'altres manuscrits, (deu reconeguts) d'aquesta mateixa escola, que inclouen per exemple, l'Evangeliari de Sant Medard de Soissons i el Codex Aureus de Lorsch.

El manuscrit està il·luminat. Les seves il·luminacions inclouen una caplletra elaborada a la pàgina de l'Evangeli segons sant Mateu i el retrat de Mateu, Marc, Lluc i Joan. Les il·luminacions i tenen un estil d'influència insular -Irlanda/Gran Bretanya- i romana d'Orient. Els retrats dels evangelistes tenen una forta representació de l'estil clàssic del renaixement carolingi.

Coberta[modifica]

L'any 1499 es va realitzar una coberta d'or magnífica del manuscrit, que conté nombroses joies de pedres precioses i representacions de personatges i com centre un camafeu amb la representació de la família de Constantí protegits amb el símbol de dues àguiles romanes.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Embach, 2010, p. 4.

Bibliografia[modifica]

  • Embach, Michael. Paulinus. Das Ada-Evangeliar (StB Trier, Hs 22) Die karolingische Bilderhandschrift (= Stadtbibliothek Trier: Kostbarkeiten der Stadtbibliothek Trier (en alemany), 2010. ISBN 978-3-7902-0511-4. 

Enllaços externs[modifica]

  • (alemany) Karl Menzel, Peter Corssen, Alexander Schnütgen, et alii, Die Trierer Ada-handschrift, Leipzig, Verlag Dürr, 1889 [1]