Renaixement carolingi

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Carlemany, envoltat dels seus principals col·laboradors, rep Alcuí de York que li presenta els manuscrits escrits pels seus monjos, Victor Schnetz.

El Renaixement Carolingi és el nom que rep el ressorgiment de la cultura clàssica llatina a l'Imperi carolingi a finals dels segles VIII i IX.[1] Va ser un període de renaixement intel·lectual i cultural, amb el nombre d'activitats ocorregut durant els regnats dels líders carolingis i Lluís el Pietós. Durant aquest període hi va haver un augment dels estudis de literatura, arts, arquitectura, jurisprudència i litúrgics. El període també va veure el desenvolupament del Llatí Medieval i la minúscula carolíngia, proveint un llenguatge comú i un estil d'escriptura que influí en la comunicació de la majoria d'Europa.

L'ús del terme renaixement per descriure aquest període és disputat pel fet que la majoria dels canvis causats en aquest període van ser gairebé completament limitats a l'àmbit del clergat, i a causa del fet que el període no va tenir de l'àmplia gamma de moviments socials del posterior Renaixement italià.[2] Més que un renaixement de nous moviments culturals, aquest període va ser caracteritzat per aconseguir recrear la cultura prèvia de l'Imperi romà.[3]

A causa d'una forta aliança de l'Estat i l'església per dur a terme les reformes, el Renaixement carolingi (a diferència de l'italià) no va ser humanista ni antropocèntric, sinó que es va centrar més en aspecte teològic i catòlics.

Context sociopolític[modifica]

Al segle VIII, com a conseqüència de diversos processos polítics, es va produir una aliança entre els francs i el Papat. El rei franc Carlemany va dur a terme una sèrie d'intenses campanyes militars, que li van permetre per primera vegada en segles pacificar els vitals dominis europeus de França, Itàlia i Alemanya, quedant només Anglaterra i Espanya fora de la seva fèrula. Carlemany era, des dels temps de l'Imperi romà, el primer rei que no dominava només un senyoriu feudal grecoromà, sinó que controlava un vast imperi, per a això necessitava un bé entrenat servei civil que pogués sostenir una ara necessària burocràcia estatal, per la qual cosa es va decidir a portar a terme una profunda reforma educacional, aparellada a la seva reforma administrativa, que li permetés sostenir per mitjans pacífics en el temps el guanyat per la conquesta militar. Compte l'anècdota que el mateix Carlemany, a la nit, estava preocupat d'aprendre a llegir i escriure.

El clergat[modifica]

L'Imperi carolingi va marcar l'inici d'una nova concepció de les relacions entre església i Estat. Carlemany es veia a si mateix com un defensor del cristianisme en general, i de l'Església Catòlica en particular. A més, com es va esmentar anteriorment, els monjos eren els únics en aquesta època que sabien llegir i escriure, llavors Carlemany va buscar l'ajuda dels canonges per crear un sistema educatiu nou.

Reforma educativa[modifica]

Article principal: Renovatio carolingea

Com s'ha esmentat anteriorment, l'imperi de Carlemany era prou gran per a requerir un aparell burocràtic que el mantingués. Per a això era necessari servidors públics que estiguin alfabetitzats, és a dir sabessin llegir i escriure. La manca de persones lletrades significava una gran dificultat per al manteniment d'un imperi tan gran. Un petit problema addicional va ser que el Llatí vulgar de finals de l'Imperi romà d'Occident va començar a divergir en dialectes regionals (els precursors de les avui conegudes Llengües romàniques) que estaven convertint-se en mútuament inintel·ligibles i només erudits previnguts d'una part d'Europa podien comunicar-se amb persones d'altres llocs d'Europa.

Alcuí (imatge centrada) va ser un dels erudits principals del Renaixement carolingi.[4]

Per tractar aquests problemes, Carlemany va ordenar la creació d'escoles i també va atreure molts dels erudits importants de la seva època a la seva cort.

L'aliat de Carlemany en aquests menesters va ser un monjo anomenat Alcuí de York, qui era anglosaxó. Alcuí i Carlemany es van trobar a 781, i l'any següent, Carlemany el va anomenar perquè l'ajudés en la seva reforma. D'aquesta manera, Alcuí va ser un dels principals promotors de la reforma educativa, i a partir de l'any 787, es van promulgar decrets que recomanaven, en tot l'imperi, l'estudi de la literatura en llatí, la restauració de les antigues escoles i la fundació d'altres noves.[5] Les escoles episcopals van ser els grans centres educatius de l'època. A Aquisgrà, la capital de l'Imperi carolingi, va ser creada l'Escola Palatina, les funcions podien comparar-se amb les que actualment compleix una universitat.

Un dels principals reforços va ser la creació d'un currículum estandarditzat per a ús en les recentment creades escoles. Alcuí va manejar aquesta campanya i va ser responsable de l'escriptura de llibres de text, creació de llistes de paraules, i establiment del Trivium i el Quadrivi com a bases per a l'educació.[6] Altres contribucions d'aquest període va ser el desenvolupament de la Minúscula carolíngia, un "llibre de mà" primer usat en els monestirs de Corbie i Tour que va introduir l'ús de les lletres minúscules. Una versió estandarditzada de l'Llatí va ser desenvolupada el que va permetre encunyar noves paraules mentre que conservava les regles gramaticals de l'Llatí Clàssic. Aquest Llatí Medieval va convertir el llenguatge comú i va permetre als administradors i viatgers fer-se entendre a través d'Europa.[7]

Art carolingi[modifica]

Evangelis de Aquisgrà (c. 820), un exemple dels rics manuscrits il·lustrats carolingis.

L'art carolingi és el període d'uns 100 anys, entre el 800 i el 900. A més de l'escriptura, aquest va ser un període influencial - al nord d'Europa va comprendre les formes de l'art romà mediterrani en un principi, escalant fins a l'Art romànic i eventualment l'Art gòtic a l'Oest. manuscrits il·lustrats, metal·lúrgia, escultues en petita escala, mosaic si pintures al fresc sobreviuen d'aquest període.

Arquitectura carolíngia[modifica]

L'arquitectura carolíngia és l'estil arquitectònic del Nord d'Europa promogut per Carlemany. El període que l'arquitectura s'estén de finals del segle VIII i durant el segle IX fins al regnat de Odó I en 936, i va ser una temptativa conscient de crear un Renaixement Romà, emulant les arquitectures romana, paleocristiana i bizantina, amb la seva pròpia innovació, resultant en conclusió un caràcter únic. Alguns exemple d'arquitectura carolíngia que han sobreviscut el pas del temps es troben a Aquisgrà (la capella Palatina), l'illa monàstica de Reichenau (l'església de Sant Jordi), Lorsch (l'Abadia de Lorsch), Fulda (l'església de Sant Miquel), Michelstadt (la Basilica d'Einhard, aquests tres últims al Land de Hessen) i Müstair (a Suïssa, el convent benedictí de Sant Joan), entre altres llocs.

Música carolíngia[modifica]

En la cultura occidental, hi ha hagut una ininterrompuda tradició en la pràctica i teoria musical des dels més antics registres escrits dels sumeris (c. 2.500 BC) a través dels babilonis i perses descendint a l'Antiga Grècia i l'Antiga Roma. No obstant això, les migracions germàniques dels anys 400 DC van causar un trencament amb aquesta tradició. La majoria d'Europa occidental per als següents segles no entenia el grec, i les obres de Boeci, que va veure el que estava succeint i va traduir antics tractats grecs al Llatí. Amb l'adveniment de les reformes d'alfabetització de Carlemany, qui estava particularment interessat en música, va començar un període d'intensa activitat en els monestirs de copiat i escriptura de tractats en teoria musical - El tractat de Música enchiriadis és un dels més antics i interessants d'ells. Carlemany va intentar unificar la pràctica de música d'església mitjançant l'eliminació de diferències estilístiques regionals. Hi ha evidència que a l'antiga notació musical Occidental, en la forma de neumes in camp aperto (sense pentagrama), va ser creada el Metz al voltant de l'any 800, com a resultat del desig de Carlemany perquè els músics de l'Església Franca conservin els matisos utilitzat pels cantants romans.[8] La pràctica i teoria musical occidental d'avui en dia va començar amb Carlemany.

Reformes econòmiques i legals[modifica]

Carlemany es va veure davant d'una gran varietat de divises al començament del seu regnat. Per corregir els problemes que aquestes diverses divises van causar, va estandarditzar un sistema basat en la lliura tornesa, una moneda de plata dividida en vint sous i cada un d'aquests en dotze diners.[9]

Referències[modifica]

 1. Daniels, Peter T. The World's Writing Systems (en anglès). Oxford University Press, 1996, p. 319. ISBN 0195079930. 
 2. Scott pg 30
 3. Cantor pg 190
 4. Frassetto, Michael. The Early Medieval World: From the Fall of Rome to the Time of Charlemagne (en anglès). ABC-CLIO, 2013, p. 32. ISBN 1598849964. 
 5. Schulman, Jana K. The Rise of the Medieval World, 500-1300 (en anglès). Greenwood Publishing Group, 2002, p.xx. ISBN 0313308179. 
 6. Cantor pg 189
 7. Chambers pg 204-205
 8. org/SICI? SICI = 0003-0139 (200321) 56% 3A1% 3C43% 3AADCCMP% 3E2.0.CO% 3B2-% 23 James Grier Ademar de Chabannes, pràctiques musicals carolíngies, i "Nota Romana" , Periódico de la Societat Americana de Musicologia, Vol 56, No 1 (Spring, 2003), pp. 43-98, juliol de 2007
 9. Scott, Martin. Medieval Europe (en anglès), 1964, p. 40. ISBN 0-88029-115-X. 

Bibliografia[modifica]

 • Norman F. Cantor. The Civilization of the Middle Ages: a completely revised and expanded edition of Medieval history, the life and death of a civilization. HarperCollins, 1993. ISBN 0-06-017033 -- 6. 
 • Mortimer Chambers; Raymond Grew, David Herlihy, Theodore K. Rabb, ISSER Woloch. The Western Experience: To 1.715. 3a ed.. New York: Alfred A. Knopf, 1983. ISBN 0-394-33085-4. 
 • Martin Scott. Medieval Europe. New York: Dorset Press, 1964. ISBN 0-88029-115-X.