Vés al contingut

Extremisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'extremisme és una ideologia política considerada radical o allunyada del centre, sigui pels seus partidaris o, més sovint per les connotacions negatives del terme, pels seus detractors. Es caracteritza pel qüestionament de l'ordre moral i institucional establert[1] i pot emprar la violència, verbal o física, per assolir els seus objectius. S'associa al dogmatisme en el pensament i la inflexibilitat en els plantejaments, pel rebuig del consens establert. S'oposa al terme de "moderat".

S'han caracteritzat d'extremismes el fonamentalisme de tots els signes, l'extrema dreta i l'extrema esquerra polítiques així com certs moviments antiglobalització. El feixisme en els seus diferents vessants es considera també extremisme.

Bibliografia

[modifica]
  • George, John and Laird Wilcox. Nazis, Communists, Klansmen, and Others on the Fringe: Political Extremism in America Prometheus Books, 1992. (ISBN 0-87975-680-2)
  • Himmelstein, Jerome L. All But Sleeping with the Enemy: Studying the Radical Right Up Close ASA, San Francisco: 1988

Referències

[modifica]
  1. Addressing Extremism Arxivat 2015-09-24 a Wayback Machine.. International Center for Cooperation and Conflict Resolution (anglès)