Falla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Falla geològica)
Aquest article tracta sobre l'accident geològic. Vegeu-ne altres significats a «Falla (desambiguació)».
Infotaula de geografia físicaFalla
Imatge
Format per
Dades i xifres
Materialroca Modifica el valor a Wikidata
Falla a Bedarius, Occitània.
Imatge de satèl·lit d’una falla al desert de Taklamakan. Les dues crestes de colors (a la part inferior esquerra i superior dreta) solen formar una única línia contínua, però han estat separades pel moviment al llarg de la falla.

Una falla, en geologia, és una fractura o discontinuïtat d'un pla en un volum de roca a través del qual hi ha hagut un desplaçament important com a resultat dels moviments de massa de roca. Les grans falles a l'escorça de la Terra són resultat de l'acció de la força tectònica de plaques, amb el contacte entre les plaques, ja que entre plaques es generen zones de subducció o falles de transformació.[1] L’alliberament d’energia associat al moviment ràpid en falles actives és la causa de la majoria dels terratrèmols. Les falles també es poden desplaçar a poc a poc sense necessitat de terratrèmols, per fluïment aseísmic.[2]

Un pla de falla és el pla que representa la superfície de fractura d’una falla. Una traça de falla o línia de falla és un lloc on la falla es pot veure o mapar a la superfície. Una traça de falla també és la línia que es dibuixa habitualment als mapes geològics per representar una falla.[3][4]

Una zona de falles és un cúmul de falles paral·leles.[5][6] No obstant això, el terme també s'utilitza per a la zona de roca triturada al llarg d'una única falla.[7] El moviment prolongat al llarg de falles molt espaiades pot difuminar la distinció, ja que la roca entre les falles es converteix en lents de roca lligades a falles i després es tritura progressivament.[8]

Falla normal a la formació de La Herradura, Morro Solar, Perú. La capa lleugera de roca mostra el desplaçament. Una segona falla normal és a la dreta.

Tipologies[modifica]

  • Falla normal
  • Falla inversa
  • Falla de direcció
  • Falla rotacional
  • Falla obliqua
  • Falla transformant

Noms relacionats[modifica]

  • La falla transformant és la falla de desplaçament horitzontal que constitueix el límit de dues plaques litosfèriques sense formació.
  • Falla normal: es una falla on es creen fractures a l'escorça, on hi han desplaçaments de lloc.
  • Ascla de falla: Rampa estructural entre dos plans de falles normals el final d'una de les quals s'imbrica amb el començament de l'altra.
  • Bretxa de falla: Conjunt de materials petris, consolidats per un ciment o no, que rebleixen l'espai existent entre els blocs d'una falla i que procedeixen de la fricció i la fragmentació dels blocs.
  • Penya-segat o escarpament de falla: Talús existent entre dues capes del mateix pis estratigràfic produït per una falla.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Lutgens, Tarbuck, Tasa. Essentials of Geology. 11th, p. 32. 
  2. Ohnaka, M.. The Physics of Rock Failure and Earthquakes. Cambridge University Press, 2013. ISBN 978-1-107-35533-0. 
  3. USGS Fault Traces
  4. USGS Fault Lines
  5. zone.” Merriam-Webster.com Dictionary, Merriam-Webster. Accessed 8 Oct. 2020.
  6. Fillmore, Robert. Geological evolution of the Colorado Plateau of eastern Utah and western Colorado, including the San Juan River, Natural Bridges, Canyonlands, Arches, and the Book Cliffs. Salt Lake City: University of Utah Press, 2010, p. 337. ISBN 9781607810049. 
  7. Caine, Jonathan Saul; Evans, James P.; Forster, Craig B. Geology, 24, 11, 01-11-1996, pàg. 1025–1028. DOI: 10.1130/0091-7613(1996)024<1025:FZAAPS>2.3.CO;2.
  8. Childs, Conrad; Manzocchi, Tom; Walsh, John J.; Bonson, Christopher G.; Nicol, Andrew Journal of Structural Geology, 31, 2, febrer 2009, pàg. 117–127. DOI: 10.1016/j.jsg.2008.08.009.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Falla