Vés al contingut

Fermall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Agulles
Fermall de l'edat de bronze del Museu Vidy Roman a Lausana

Un fermall o fermador o (a)fiblall és una joia que s'enganxa amb un objectiu essencialment estètic sobre les peces de vestir (encara que pot servir al mateix temps per a subjectar dues peces de roba).[1] Encara que avui potser ha esdevingut una joia principalment femenina, en temps passats va ser un objecte de luxe que complementava vestits, barrets i altres complements d'homes i dones. A l'edat mitjana se'n fabricaren d'anicònics, figuratius i fins i tot amb valor emblemàtic.[2]

En general està formada per dues parts, la part decorativa que es col·loca cap al front i la fixació amagada darrere (consistent sovint, en una agulla de seguretat) que és fixa a la joia per encolatge o per soldadura. El fermall és un objecte sovint realitzat en tallers creatius. No obstant això, és també un objecte de joieria que pot estar fet de metalls preciosos i decorat amb pedres precioses o semiprecioses. El fermall és un objecte d'importància, matèria i forma variables encara que el mètode de fixació (generalment en metall) segueix sent habitualment similar al d'un imperdible.

L'avantpassat del fermall és la fíbula. Les primeres descobertes daten de l'edat de bronze.

La documentació medieval també es refereix a aquestes joies amb l'apel·latiu de "nosca".[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fermall
  1. «Fermall». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Vidal Franquet, Jacobo «Fermalls "grans, bells i cars". Documents i testimonis figuratius per a la història de la joieria gòtica catalana». La joieria en l'art i l'art en la joia. 3r congrés europeu de joieria, 2018, pàg. 216-227.
  3. Martínez Ferrando, J. E. «Nosques reials catalanes». Miscel·lània Puig i Cadafalch, 1947, pàg. 111-117.