Fets del Paranimf

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentFets del Paranimf
Data 18 – 19 febrer 1957
Lloc Universitat de Barcelona
Modifica dades a Wikidata

Es coneix com els Fets del Paranimf als actes de protesta estudiantil ocurreguts a la Universitat de Barcelona el 18 i 19 de febrer de 1957.

L'octubre de 1956 es va produir la invasió d'Hongria per l'exèrcit Roig soviètic que varen estar aprofitades pels estudiants per a protestar contra el règim franquista. Durant les protestes es van llençar retrats de Franco i José Antonio Primo de Rivera al carrer i la universitat va ser tancada per les autoritats franquistes. En resposta, es va realitzar la I Assemblea Lliure d'Estudiants al paranimf, un acte que la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) va avalar, així com les reivindicacions manifestades: reconeixement dels drets culturals i polítics de les nacionalitats històriques, establiment de llibertats polítiques, reconeixement dels drets dels pobles a la veritat i l'aplicació d'una política socialment justa.

La proclama era "l'arma dels homes lliures és la raó, i la del dictador la violència. Perquè el dictador coneix la força de la raó i la tem".

Un any més tard es va reeditar el manifest en record dels fets i l'abril de 1958 fou reeditat a París conjuntament amb la Unión Democràtica de Estudiantes.

Bibliografia[modifica]