Filigrana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Filigrana (paper))
Marca a l'aigua del bitllet de 50 euros

Una filigrana[1] és un dibuix perceptible a contrallum en un paper, obtingut durant la seva fabricació mitjançant una diferència de gruix de la pasta de cel·lulosa que el compon. S'usa com a sistema de seguretat en documents (com ara els bitllets de banc) i segells i com a marca de fabricant.[2]

Tècnica de fabricació[modifica]

La filigrana, que també s'anomena marca d'aigua, és una tècnica de fabricació de paper a la que es forma una imatge en la seva estructura, visible a contrallum, per la diferència de gruixos entre les zones.

En el paper fet a mà la imatge de la filigrana es fa amb fils metàl·lics que s'entrecreuen entre els corondells i els pontillons, que són cadascuna de les ratlles, molt primes i acostades entre si, que conformen la verjura del paper.[3] En el paper fet a màquina la imatge de la filigrana està en relleu en un cilindre que deixa aquesta empremta en el paper encara humit.

Les filigranes poden representar des d'un dibuix simple (de vegades acompanyat amb les lletres inicials de fabricant) fins a dissenys molt elaborats (gravats al corró).[4]

Història[modifica]

La tècnica de la filigrana es va originar en els molins paperers de Fabriano, a la Toscana, cap a 1282 per a identificar i donar prestigi al seu producte. Posteriorment es va veure la seva utilitat com a mesura de seguretat contra la falsificació. En l'actualitat la filigrana també s'usa com a mesura contra la falsificació com, per exemple, en el paper moneda.

El terme filigrana digital s'empra, per extensió, en informàtica per fer referència a la incorporació a les imatges i documents de signatures digitals o d'informació invisible que permet demostrar l'origen d'un material subjecte a dret d'autor, o per identificar la font del document copiat.[5][4]

Referències[modifica]

  1. «filigrana». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.228. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 30 novembre 2014]. 
  3. «Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana». [Consulta: 31 juliol 2020].
  4. 4,0 4,1 «Tesauros - Diccionarios del patrimonio cultural de España - Filigrana (paper)». [Consulta: 31 juliol 2020].
  5. «filigrana». A: Societat de la informació : noves tecnologies i internet : diccionari terminològic. 2a edició. Barcelona: Termcat, 2003. ISBN 84-393-6127-0. 

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Filigrana