Filippo Argenti

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaFilippo Argenti
Eugène Delacroix The Barque of Dante 1822.jpg
Activitat professional
Ocupació Polític
Dades familiars
Dinastia Adimari
Modifica dades a Wikidata

Filippo Argenti, també conegut com a Filippo Argente, era un ciutadà noble i reconegut polític Welf florentí del segle XIII pertanyent a la branca Cavicciuoli de la família aristocràtica d'Adimari. Els Adimari eren membres de la facció política dels güelfs. Es diu que Filippo es guanyà el sobrenom d'"Argenti" perquè el seu cavall duia ferradures de plata i pels rissos dels seus cabells que eren de color de l'argent. Tenia una constitució corpulenta, bissarra, de gran intel·ligència i conegut pels seus punys de ferro.

Tingué dos fills: Giovanni Argente i Salvatore Argente, rics mercaders i banquers. Salvatore marxà de Florència i es traslladà a Barcelona, i posteriorment els seus descendents s'establiren a la localitat valenciana de Navarrés.

Filippo és conegut principalment per la seva aparició a la Divina Comèdia de Dant. L'autor, contemporani i enemic seu, el fa aparèixer al cinquè cercle de l'infern, on paguen les seves culpes els iracunds. Alguns comentaristes expliquen l'origen de l'enemistat de Dant envers l'Argenti perquè Filippo s'havia apropiat de les possessions de Dant quan el van exiliar de Florència, perquè la seva família es va oposar a que se li permetés tornar a la ciutat, i perquè en una ocasió Filippo va bufetejar a Dant.