Fiodor Vólkov

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFiodor Vólkov

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 febrer 1729 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Kostromà Modifica el valor a Wikidata
Mort4 abril 1763 (Julià) Modifica el valor a Wikidata (34 anys)
Moscou Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióAcademia Eslavo-Greco-Llatina Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, dramaturg, músic, director de teatre, actor de teatre, poeta, pintor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1750 Modifica el valor a Wikidata –  1763 Modifica el valor a Wikidata
OcupadorTeatre Aleksandrinski Modifica el valor a Wikidata

Fiodor Vólkov (Kostromà, 9 de febrer de 1729 (Julià) - Moscou i Sant Petersburg, 4 d'abril de 1763 (Julià)) va ser un poeta, compositor[1] i actor rus i fundador del primer teatre rus permanent.

Vida[modifica]

El fillastre del comerciant Polushkin de Kostroma, Fyodor Volkov va rebre una formació versàtil. Va establir el primer teatre públic a Yaroslavl el 1750, que després donaria fama als actors llavors desconeguts Ivan Dmitrievsky, Yakov Shumsky i altres. Dos anys després, Fyodor Volkov i el seu teatre van ser convidats per l'emperadriu Elizabeth a actuar a la seva cort, però aviat seria destituïda per la seva naturalesa "plebeia". Alguns dels actors van ser enviats al Cos de Szlachta (Шляхетный корпус) per obtenir formació.

El 1756, l'emperadriu va dictar un decret sobre l'establiment del primer teatre públic permanent a Sant Petersburg, sota la direcció d' Alexander Sumarokov. Fyodor Volkov va assistir Sumarokov en la direcció del teatre i cinc anys després es va convertir en el seu director després de la seva dimissió. Volkov va crear el teatre públic professional rus de rellevància nacional, el va unir amb l'art dramàtic progressista i va obrir el camí per a diversos actors russos. Es va casar amb una de les primeres actrius a Rússia, Maria Ananina.

Com a actor, Fyodor Volkov va interpretar sobretot funcions tràgiques, com les de les obres de Sumarokov Khorev (Хорев), El refugi de la virtut (Прибежище добродетели), Gamlet (Гамлет; la versió de Sumarokov de Shakespeare Hamlet), Semira) Sinav i Truvor (Синав и Трувор), Yaropolk i Demiza (Ярополк и Демиза). Després d'haver dominat l'art de l'escenari, Volkov sovint es va desviar dels cànons estètics del classicisme i va optar per no seguir les regles universalment recitades de recitació solemne. A les seves obres de teatre, Sumarokov sovint crearia personatges amb el temperament salvatge de Volkov. Aquest últim, però, era un còmic molt talentós.

Malgrat que no destacà en cap dels gèneres en que va actuar, cal consignar el seu nom perquè fou l'autor del primer llibret d'òpera escrit en llengua russa, La clemència de Tito, amb música Francesco Araja (1751)[2] i de l'òpera Taniuxka, també en rus, per a la qual va compondre i la música el 1756.[1]

Llegat[modifica]

  • El Teatre Yaroslavl porta el nom de Volkov des del 1911.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Enciclopèdia Espasa, vol. 70, pàg. 407. (ISBN-84-239-4570-7)
  2. Hi ha altres informacions discutibles que el 1751 Araja va compondre l'òpera Титово милосердие (La Clemenza di Tito) al llibret rus (probablement traduït de l'italià) del famós actor rus Fyodor Volkov.