Firn

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Presa de mostres en la superfície d'una glacera. La densitat del Firn augmenta a partir que es descendeix de les capes de neu superficial cap al gel glacial blau.
Camp de Firn en la superfície del Säuleck, Hohe Tauern .

Firn o neu Firn (de l'alt alemany antic firni : "De l'any passat") és una coberta gelada que es troba en un estat intermedi entre la neu i el gel composta per neu romanent d'hiverns anteriors parcialment compactada i que s'ha recristal·litzat fins a formar un material més dens que la neu fresca. El Firn té aspecte de sucre humida i una duresa que el fa difícil de treballar amb pala. La seva densitat, en general, és superior a 550 kg / m³ i sovint se'l troba sota la neu que s'acumula al cap d'un glacera .

Els flocs de neu són comprimits pel pes de la massa de neu que els cobreix. Els vidres individuals amb una temperatura propera a la temperatura de fusió són semilíquids, el que permet el lliscament sobre els seus plans cristal·lins, de manera que van omplint els espais entre ells i augmentant la densitat del gel. Els cristalls se solden uns amb els altres a l'entrar en contacte i l'aire present és empès cap a l'exterior o queda atrapat en bombolles.

Durant els mesos d'estiu, la metamorfosi dels vidres pot ocórrer més ràpidament pel percolat de l'aigua entre els vidres. Cap al final de l'estiu el resultat és que s'ha format Firn.

L'altitud mínima a la qual s'acumula Firn en una glacera es diu el límit del Firn, línia del Firn o línia de neu.

Referències[modifica]