Fontaneria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un fontaner treballant

La fontaneria o plomeria és l'activitat relacionada amb la conducció i la distribució de l'aigua de les fonts o també a la instal·lació i manteniment de xarxes de canonades per al proveïment d'aigua potable.[1][2][3] [4] i l'evacuació de aigües residuals, així com les instal·lacions de calefacció en edificacions i altres construccions.

Etimologia[modifica]

El nom «fontaneria», deriva de font, i aquest al seu torn prové de l'llatí fontana .[1][5][6] [7]

El nom «plomeria» [8][9] prové de la utilització tradicional de plom en les conduccions.i en la reparació de vidres i finestres

Història[modifica]

La història de la fontaneria es remunta als temps de l'Antiga Roma, els qui ja construïen aqüeducte s de pedra per conduir l'aigua fins a les instal·lacions dels palaus dels seus emperadors i als seus famosos banys, així com clavegueres per desallotjar-la un cop usada. La fontaneria moderna té els seus inicis a la fi de l'segle XIX amb l'ús dels tubs de ferro colat per conduir l'aigua, els quals es soldaven amb plom, que era fos mitjançant un cremador i després abocament en les unions. Aquest sistema es va utilitzar fins a finals de la dècada dels setanta, tot i que per a un altre tipus d'instal·lacions no relacionades amb el consum humà, encara s'utilitza

Actualment, en la majoria dels països occidentals l'ús de sistema ferro colat-plom està prohibit, tant per a la conducció d'aigua potable com per a l'evacuació de aigües residuals. Els motius són que amb el desgast intern de les canonades a causa de la fricció, petites partícules de plom es barregen amb l'aigua, provocant plumbosis als consumidors; d'altra banda, el seu treball és lent, complex i molt costós en comparació amb altres materials més moderns com el coure, el PVC, el polietilè d'alta densitat (PEAD) i molts altres.

Avui dia la soldadura de plom ha estat substituïda per diversos sistemes, segons el material de la canonada: soldadura d'acer, per a tubs d'acer; Estany soldat a gas, per a tubs de coure; adhesiu solvent, per a tubs de PVC; Termofusió per a tubs de polipropilè i / o de polibutè; morter de ciment per a tubs de concret i pastes especials per a tubs d'asbest-ciment. Existeixen també les unions mecàniques, que poden ser a compressió o embridades o roscades.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fontaneria
  1. 1,0 1,1 DCVB-Fontaner
  2. GEC - Fontaneria
  3. IEC - fontaneria
  4. Carsten Sinner. El castellano de Cataluña: estudio empírico de aspectos léxicos, morfosintácticos, pragmáticos y metalingüísticos. Max Niemeyer Verlag, 2004. ISBN 9783484523203 [Consulta: 5 maig 2011]. 
  5. «Fontaneria», a Diccionari de la Llengua Espanyola ' '(22a ed.). Reial Acadèmia Espanyola (2001). Consultat el 22 de juny del 2009.
  6. Espasa-Calpe (2005). Font, a Diccionari de sinònims i antònims . WordReference. Consultat el 22 de juny del 2009.
  7. «Fontana  », a Diccionari de la Llengua Espanyola (22a ed.). Reial Acadèmia Espanyola (2001). Consultat el 22 de juny del 2009.
  8. Oxford University Press (2005). Plomería, a Pocket Oxford Spanish Dictionary . Word Reference. Consultat el 22 de juny del 2009.
  9. Espasa-Calpe (2005). «Plomería», a Diccionari de la llengua espanyola . WordReference. Consultat el 26 de juny del 2009.