Francesc Altés i Casals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Altés i Casals
Biografia
Naixementc. 1780 Modifica el valor a Wikidata
Mort28 novembre 1838 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Marsella (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Activitat
Ocupacióescriptor, dramaturg, poeta, periodista Modifica el valor a Wikidata
GènerePoesia Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaAltés Gurena
Selta Runega Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Francesc Altés i Casals (c. 1780 - Marsella, 28 de novembre de 1838), també conegut pels pseudònims Altés Gurena i Selta Runega, fou un dramaturg, poeta i periodista català en llengua castellana.[1]

Biografia[modifica]

Va exercir càrrecs a l'Ajuntament de Barcelona i a l'Acadèmia de Bones Lletres (1822), fou també director al teatre de la Santa Creu.

Va escriure al Diario de Barcelona i a Diario Constitucional, on va publicar poemes revolucionaris de gran difusió popular. També fou redactor i va formar part del grup d'El Propagador de la libertad.

L'any 1824 marxà cap a França i no va tornar fins onze anys després (1835), obligat pels esdeveniments polítics.

Fou traductor i adaptador d'obres de teatre i va escroure, especialment, poesies.[2] La seva forma d'escriure conserva encara un estil neoclàssic a l'obra Gonzalo Bustos de Lara (1819) i el seu protagonista Mudarra. La següent obra Los caballeros de la banda ja deriva cap a un Romanticisme al qual es lliurà plenament. Un altre drama escrit per ell fou Edipo en Tebas.[3]

Polític liberal, el seu criteri polític, i no només l'estètic, el va impulsar a traduir, entre d'altres, obres de Voltaire, George Sand, Alexandre Dumas i Walter Scott.

Referències[modifica]