Francesc de March i de Santgenís

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Francesc de March)
Infotaula de personaFrancesc de March i de Santgenís
Biografia
Naixement10 de desembre de 1738
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Mort1815 Modifica el valor a Wikidata (76/77 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócomerciant Modifica el valor a Wikidata
Família
PareSalvador de March i Bellver Modifica el valor a Wikidata
GermansJosep Ignasi de March i Santgenís i Bonaventura de March i de Santgenís Modifica el valor a Wikidata

Francesc de March i de Santgenís (Reus, 10 de desembre de 1738[1] - Barcelona, agost de 1815) va ser un noble i comerciant català, fill del comerciant ennoblit Salvador de March i Bellver i germà del militar Josep Ignasi de March i Santgenís i del comerciant Bonaventura de March i Santgenís. Com a primogènit, fou l'hereu del seu pare.

Biografia[modifica]

Va estudiar dret a la Universitat de Cervera. El 1766 es va casar a Barcelona amb Maria Francesca de Bassols i de Duran, filla de Joaquim de Bassols i de Colomer, cavaller i doctor en drets (vegeu Palau Mercaders).

Després de la mort del seu pare el 1787, va abandonar els negocis més lucratius (arrendaments de rendes senyorials, fabricació i comercialització de vins i aiguardents, etc.) i va portar una vida de gran senyor.[2] A més, va haver de pagar legítimes als seus germans i es va ficar en diversos i costosos plets que el van obligar, els anys 1795 i 1796, a alienar algunes de les seves propietats, com ara la baronia de Biosca i la casa pairal dels March a Reus.[2] Segons Arranz i Fuguet, li mancava la visió del negoci que tenia el seu pare i li sobraven prejudicis, ja que tenia por de ser confós amb un comerciant i volia viure com un noble.[3]

La descendència de Francesc de March i de Maria Francesca de Bassols va ser força nombrosa: es coneix l'existència de Joaquim, Carles, Ramon, Teresa, Francesca, Maria i Miquela de March i de Bassols. Va morir al Palau Marc de la Rambla de Santa Mònica a Barcelona,[2] que ell mateix havia fet construir.

Referències[modifica]

  1. «Arxiu en Línia de Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona». [Consulta: 8 gener 2022].
  2. 2,0 2,1 2,2 Rovira i Gómez, Salvador-J. La burgesia mercantil de Reus ennoblida durant el segle XVIII. Tarragona: La Diputació, 1994, p. 40. ISBN 8487123678. 
  3. Arranz, Manuel; Fuguet, Joan. El palau Marc: els March de Reus i el seu palau a la Rambla de Barcelona. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1987, p. 41.