Frans Coenen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrans Coenen

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(nl) Franciscus Hendricus Coenen Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementFrans Coenen
26 abril 1826 Modifica el valor a Wikidata
Rotterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 gener 1904 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Activitat
OcupacióCompositor
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsFrans Coenen, Louis Coenen Modifica el valor a Wikidata
PareLouis Coenen Modifica el valor a Wikidata

Franciscus Hendrikus Coenen conegut com a Frans Coenen (pare) (Rotterdam, 26 de desembre de 1826 - Leiden, 24 de gener de 1904), va ser un compositor, violinista i director de conservatori holandès. El seu segon fill va ser l'escriptor Frans Coenen (junior) (1866-1936).

Era fill d'un organista del que de ben segur va aprendre les primeres lliçons musicals que després completà sota la direcció dels mestres Molique i Vieuxtemps. Acabats aquells estudis, junt amb pianista i compositor austríac Henri Herz va recórrer l'Amèrica com a concertista de violí traient-ne glòria i profit d'aquella gira artística. Al seu retorn s'establí a Rotterdam dedicant-se a l'ensenyança, ocupant a més els llocs de primer violí-sol del rei i de professor de violí i harmonia en l'escola de música d'Amsterdam, ciutat en la qual fundà una excel·lent societat de quartets.

Com a compositor se li deuen diverses cantates, una simfonia, quartets, els oratoris Elie en Horeb i Marie-Magdelein, diverses composicions corals entre les quals destaca: La voix de la mer, i peces de concert per a violí.

Bibliografia[modifica]