Frasier

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióFrasier
Modifica el valor a Wikidata
GènereComèdia de situació
Espai d'ambientacióSeattle
CreadorDavid Angell
Peter Casey
David Lee
ProductorMaggie Blanc (en) Tradueix i David Angell Modifica el valor a Wikidata
CompositorKelsey Grammer
Actors
Tema d'obertura"Tossed Salads & Scrambled Eggs"
de Kelsey Grammer
PaísEstats Units
Llengua originalAnglès
Canal originalNBC
Durada dels capítols24 minuts (per episodi)
Primer episodi16 de setembre de 1993
Últim episodi13 de maig de 2004
Temporades11
Episodis264
Llista d'episodislist of Frasier episodes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Cheers
Més informació
IMDB: tt0106004 Filmaffinity: 871605 Allocine: 53 Rottentomatoes: tv/frasier Allmovie: v258668 Metacritic: tv/frasier TV.com: shows/frasier TMDB.org: 3452 Modifica el valor a Wikidata

Frasier va ser una sèrie de comèdia de situació estatunidenca, emesa a la NBC. Va ser un spin-off de la sèrie Cheers basat en el personatge de Frasier Crane (Kelsey Grammer). Amb onze temporades a la seva esquena és un dels spin-off de més èxit en la història de la televisió, aclamada pel públic i la crítica. El seu primer episodi va ser emès el 16 de setembre de 1993, i l'últim el 13 de maig de 2004. Encara que l'acció es desenvolupa a Seattle, només un episodi va ser gravat allà. La resta va ser gravat a Stage 25, Estudis Paramount i en diversos locals i al voltant de Los Angeles.

La sèrie va ser creada per David Angell, Peter Casey i David Lee, els quals també la van produir (Grub Street Productions) en associació amb Paramount Television. Angell, Casey i Lee havien escrit i produït també Cheers i Wings.

Argument[modifica]

El psiquiatre Dr. Frasier Crane torna a la seva ciutat natal, Seattle, Washington, després del seu divorci i deixant enrere la seva vida a Boston. Els seus plans per a la seva nova vida de solter es compliquen quan es veu obligat a acollir al seu pare, Martin, un detectiu retirat del departament de policia de Seattle que no pot viure sol després de rebre un tret a la cintura. Frasier, Martin, Daphne, la terapeuta que Frasier ha de contractar per atendre el seu pare, i el gos d'aquest, Eddie, acaben vivint tots junts. El germà menor de Frasier, Niles, un eminent psiquiatre, visita freqüentment seu apartament. Niles s'encapritxa primer i s'enamora després de Daphne, però no li confessa els seus sentiments fins a l'últim episodi de la setena temporada, una trama que s'estén durant tota la sèrie.

Frasier presenta un popular programa a la cadena de ràdio KACL. La seva productora, Roz Doyle, és completament diferent a Frasier, però amb el temps es converteixen en molt bons amics. Frasier i la resta de personatges visiten amb freqüència la cafeteria Cafè Nervosa, escenari de moltes de les seves aventures.

Frasier i Niles, de gustos refinats, intel·lectuals i amb molt bona opinió sobre si mateixos, xoquen freqüentment amb el seu pare que, al contrari d'ells, és de la classe treballadora, un tipus amb els peus a terra. La relació entre Frasier i Niles és sovint turbulenta; la intensa rivalitat entre germans dona lloc sovint a situacions caòtiques. Altres temes recurrents són el fracàs del matrimoni de Niles amb Maris, un personatge que mai apareix a la sèrie, la recerca de l'amor per part de Frasier i els moltíssims intents dels dos germans per ser acceptats en l'elit cultural de Seattle.

Repartiment[modifica]

Personatges principals
Personatges habituals

La dona de Niles, Maris, és un personatge habitual que mai s'ha vist ni sentit.

Premis[modifica]

Rècords[modifica]

La sèrie va guanyar 37 Emmys durant els seus 11 anys d'emissió, trencant el rècord de The Mary Tyler Moore Show (1970-1977), guanyadora de 29 Emmys. Kelsey Grammer i David Hyde Pierce van guanyar el 2004, havent aconseguit en total 4 Emmys. També, des de 2004, té el rècord d'haver guanyat 5 vegades consecutives l'Emmy a la Millor Sèrie de Comèdia. El 2014, la sèrie Modern Family igualaria aquesta xifra.

Emmys[modifica]

  • Sèrie de Comèdia (1994–1998)
  • Actor en Sèrie de Comèdia – Kelsey Grammer (1994, 1995, 1998 2004)
  • Actor de repartiment en Sèrie de Comèdia – David Hyde Pierce (1995, 1998, 1999, 2004)
  • Direcció en Sèrie de Comèdia
    • James Burrows (1994)
    • David Lee (1995, 1997)
  • Guió en Sèrie de Comèdia
    • David Angell, Peter Casey, David Lee per "The Good Son" (1994)
    • Anne Flett-Giordano i Chuck Ranberg per "An Affair To Forget" (1995)
    • Joe Keenan, Christopher Lloyd, Rob Greenberg, Jack Burditt, Chuck Ranberg, Anne Flett-Giordano, Linda Morris, Vic Rauseo per "MoonDance"´(1996)
    • Jay Kogen per "Merry Christmas, Mrs. Moskowitz" (1999)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Frasier