Fraunhofer-Gesellschaft

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Prova de control actiu de vibracions a l'Institut Fraunhofer de Durabilitat Estructural.

El Fraunhofer-Gesellschaft és un organisme de recerca alemany. El seu nom ve del físic Joseph von Fraunhofer. Agrupa 58 instituts arreu d'Alemanya, cadascun d'ells, especialitzat en diferents camps de la ciència aplicada. Es finança parcialment per l'Estat (govern federal i els landers propietaris de l'organisme) i les dues terceres parts són autofinançades, ja sigui a partir de contractes de projectes esponsoritats pel govern com per la indústria. Té un pressupost anual d'uns mil dos-cents milions d'euros.

El nom oficial és Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. (de l'alemany : «Societat Fraunhofer pel desenvolupament en la recerca aplicada»).

Aquest organisme és conegut principalment per haver coinventat, juntament amb Thomson el codec de compressió MP3. Actualment està desenvolupant un projecte per IKEA on els seus clients porten una foto de la seva casa a la botiga, on veuen una adaptació completa de la seva habitació.

El model Fraunhofer[modifica | modifica el codi]

L'anomenat model Fraunhofer existeix des de 1973 i ha portat el creixement continuat de la societat durant tots aquests anys. Aquest model és el que li permet que dues terceres parts del pressupost siguin autofinaçades.

Donat el pressupost tan gran de què gaudeix, depenen molt de l'èxit dels seus projectes i aquesta responsabilitat afecta tant la societat completa com els instituts separadament. D'aquesta manera es dirigeix l'estratègia de la societat per mantenir-la líder en la recerca aplicada i estimula un estil flexible autònom i empresarial a les prioritats de recerca de la societat.

Els instituts[modifica | modifica el codi]

La societat opera en 58 instituts. Són els instituts Fraunhofer per:

Institut pels circuits integrats (IIS)[modifica | modifica el codi]

L'Institut pels circuits integrats (Institut Integrierte Schaltungen o IIS) persegueix la recerca aplicada i un desenvolupament segons les empreses industrials i els establiments publics. Sota la direccio de Heinz Gerhäuser, l'institut desenvolupa sistemes i aparells microelectrònics així com el programari i els circuits integrats que li són necessaris. L'IIS fou fundat el 1985. La seu principal de l'institut és a Nuremberg, encara que d'altres instituts són creats a Fürth i a Dresden. Avui dia el de Nuremberg és el més gran de tots els IIS.

Els cientifics recerquen dintre els sectors de la microelectrònica, tractament de la informació, la telecomunicació, la tècnica (multimedia), la radiodifusió numèrica i audio, la tècnica de cinema numèric, la navegacio per satel·lit, la tècnica mèdica, la logística i l'automatització en l'enginyeria industrial. En els sistemes de comunicació sense fils, en particular els sistemes de radiodifusió numèrics, es desenvolupen fins a prototips de pneumatics. La codificació dels senyals de video i audio així com la seva normalització internacional, juguen un rol important.

Presidents[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fraunhofer-Gesellschaft Modifica l'enllaç a Wikidata

Coord.: 48° 07′ 57″ N, 11° 31′ 47″ E / 48.132412°N,11.529767°E / 48.132412; 11.529767