Fulles històriques de Sant Andreu de Palomar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreFulles històriques de Sant Andreu de Palomar
Tipusllibre Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorJoan Clapés i Corbera Modifica el valor a Wikidata
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
PublicacióBarcelona Modifica el valor a Wikidata, 1930
1931 Modifica el valor a Wikidata
EditorialEditorial Catalonia Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Parts9 vol. Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióSant Andreu de Palomar Modifica el valor a Wikidata

Les Fulles històriques de Sant Andreu de Palomar són l’obra més coneguda de l’escriptor, poeta i sacerdot Joan Clapés i Corbera. Estan formades per nou volums editats per l’Editorial Catalònia entre els anys 1930 i 1931.

El precedent d’aquesta obra és el llibre Sant Andreu de Palomar que el mateix Joan Clapés va escriure arran de la decepció que va tenir amb l’agregació de l’antiga vila de Sant Andreu de Palomar amb Barcelona el 1897. Aquest llibre, publicat el 1900, es va integrar dins de les Fulles històriques.[1]

Es consideren una font de referència per a la història de l’antiga vila Sant Andreu de Palomar.[2] Recullen la seva història i fan un retrat de la població des de diferents perspectives, des de la història i l’arqueologia, fins a la geografia i la societat, amb un interès especial per les entitats, les tradicions i la vida dels principals personatges del municipi. Els nou llibres tenen els títols següents: La naturalesa (I), La parròquia (II), Aspectes diversos (III), Intervenció en les guerres i en les lluites (IV), El municipi (V), La vida social (VI), La vida social i biografies (VII), Biografies (VIII) i Els encontorns (IX). Igualment, inclouen informació sobre els municipis veïns i les noves barriades que s’anaven construint com Verdun, les Roquetes, la Trinitat, Finestrelles, les Carolines o la Prosperitat.[3]

Les Fulles històriques de Sant Andreu de Palomar es van publicar per subscripció popular. Joan Clapés va aconseguir el finançament de 276 subscriptors, tant particulars com d’entitats, empresaris i botiguers de l’antiga vila del Pla de Barcelona.[4]

Referències[modifica]

  1. Espinet, Gemma Domínguez; Cárdenas, Maria Raya de; Mariné, Jaume Seda i; Pujadas, Andreu Marfull i; Roig, Pau Vinyes i «Textos i imatges de l'exposició Joan Clapés i Sant Andreu de Palomar». Finestrelles, 16, 2014, pàg. 70–93. ISSN: 2385-3670.
  2. Mariné, Jaume Seda i; Roig, Pau Vinyes i «Fets cronològics en vida de Joan Clapés i Corbera». Finestrelles, 16, 2014, pàg. 38–47. ISSN: 2385-3670.
  3. Pujadas, Andreu Marfull i «L'aportació de Mn. Clapés a la memòria de la metròpoli barcelonina». Finestrelles, 16, 2014, pàg. 48–59. ISSN: 2385-3670.
  4. «Aconseguir 3000 euros per inventariar les masies i cases de pagès de Sant Andreu de Palomar». Arxivat de l'original el 2023-02-04. [Consulta: 4 febrer 2023].