Furgó de tren

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Furgoneta».
Tren de passatgers que incorpora un furgó entre la locomotora i els cotxes de viatgers

Un furgó de tren és un vehicle ferroviari que acompanya un tren. Té una funció diferent a la resta dels vehicles del tren, per exemple: transportar paqueteria en trens de passatgers o persones en trens de mercaderies.

És un dels tres tipus de remolcs ferroviaris, al costat del vagó i el cotxe de passatgers.

Furgons estàndard[modifica]

Furgons per a trens de passatgers[modifica]

Els furgons per a trens de passatgers serveixen per a transportar paqueteria o correu durant un trajecte.[1] Normalment, són un vehicle complet, encara que de vegades el furgó és una part d'un cotxe de viatgers, part d'un automotor, o fins i tot, part d'una locomotora.

Maqueta d'un furgó mixt de 2a classe de tipus B7D

Furgons per a trens de mercaderies[modifica]

Aquest tipus de furgó és un vagó de mercaderies que serveix d'allotjament a l'agent d'acompanyament dels trens de mercaderies.

Als Estats Units, el furgó de mercaderies, anomenat Caboose, servia sobretot per a vigilar el tren contra els bandits o els problemes tècnics com la ruptura de l'enganxall.

Utilització[modifica]

A l'època de les locomotores de vapor, els dos tipus s'utilitzaven com a amortidor entre les màquines, dures i pesades, i la resta del tren, de fusta, en cas que es produís una col·lisió.

Actualment, els furgons per a trens de viatgers han desaparegut de la majoria dels trens comercials i es dediquen sobretot a trens de proves. Els furgons per a trens de mercaderies han desaparegut perquè ja no cal que portin l'agent d'acompanyament.

Furgons especials[modifica]

Furgó calefacció[modifica]

Els cotxes de passatgers de l'època del ferrocarril de vapor incorporaven radiadors que funcionaven a força de vapor produït a les locomotores. L'arribada de les locomotores elèctriques i dièsel va deixar els cotxes sense vapor, de manera que es van crear furgons de calefacció que incloïen una caldera de vapor per a alimentar la resta del tren.

Els nous cotxes ja incorporaven radiadors elèctrics, que rebien electricitat a través de la locomotora. En el cas de les locomotores dièsel se'ls va incloure un generador elèctric.

Furgó generador[modifica]

Quan les calefaccions van ser canviades per radiadors elèctrics, una gran part dels furgons van ser transformats en furgons generadors dièsel amb una gran potència aparent. L'electricitat produïda s'utilitza per a la calefacció i serveis al tren (il·luminació, so...), quan la locomotora no proporciona electricitat o la que proporciona no és suficient.

Furgó portacotxes[modifica]

S'utilitzen en trens de passatgers autoexprés. Arriben als 160 km/h.

Exemples de furgons[modifica]

Estat espanyol[modifica]

Actualment a l'estat espanyol, les línies Talgo (excepte les sèries VII nocturnes) incorporen furgons generadors rotatius continus trifàsics de 1.800 revolucions/minut que s'activen en línies no electrificades o quan no es pot rebre corrent de la locomotora.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]