GNUPedia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de lloc webGNUPedia
GNE - Home.png
Pàgina inicial de GNUPedia l'any 2010 Modifica el valor a Wikidata
Tipuslloc web Modifica el valor a Wikidata
Llançament2001 Modifica el valor a Wikidata
Richard Stallman donant el seu suport a Wikipedia en la conferència Copyright and Community a Wikimania (2005)

GNUPedia o GNE va ser un projecte per crear una enciclopèdia de contingut lliure (sota llicència de documentació lliure de GNU), sota els auspicis de la Free Software Foundation. La idea del projecte va ser proposada inicialment per Richard Stallman el desembre de 2000[1] i va començar oficialment en gener de 2001, moderada per Héctor Facundo Arena, un programador argentí i activista GNU.[2]

Història[modifica]

Immediatament després de la seva creació, la GNUPedia va ser confrontada per la confusió amb el projecte d'aparença similar Nupedia dirigit per Jimmy Wales i Larry Sanger, i la controvèrsia sobre si això constituïa una fork dels esforços per produir una enciclopèdia lliure. A més, Wales ja posseïa el domini d'Internet gnupedia.org.[3][4] El projecte GNUPedia canvià el seu nom pel de GNE (abreviatura de "GNE's Not an Encyclopedia", un acrònim recursiu similar al del Projecte GNU) i connectat a una base de coneixement (KB).[2] GNE va ser dissenyat per evitar la centralització i els editors que fan complir les normes de qualitat, que van veure com a possible introduicció de biaix. Jonathan Zittrain descriví GNE com un "bloc col·lectiu" més que una enciclopèdia.[5] Des d'aleshores Stallman ha prestat el seu suport a la Wikipedia.[6]

A The Wikipedia Revolution, Andrew Lih explica les raons darrere de la desaparició de GNE:

« S'ha de tenir en compte com una nota històrica que Richard Stallman, qui va inspirar el programari lliure i el moviment de cultura lliure també va proposar la seva pròpia enciclopèdia en 1999 i va tractar de llançar-la en el mateix any en què s'engegà Wikipedia. Anomenada GNUPedia va conviure confusament en el mateix espai que la Nupedia de Bomis, un producte completament separat. Mantenint la tradició Stallman va reanomenar el seu projecte GNE (GNE no és una enciclopèdia). Però al final, l'entusiasme de la comunitat de Wikipedia ja estava ben establert i Richard Stallman va posar el projecte GNE en estat inactiu i va donar el seu suport a Wikipedia.[7] »

El Projecte GNU ofereix la següent explicació sobre GNE:

« Just quan estàvem començant un projecte, GNUPedia, per desenvolupar una enciclopèdia lliure, el projecte d'enciclopèdia Nupedia va aprovar la llicència de documentació lliure de GNU i per tant es va convertir en un projecte comercial lliure. Així que vam decidir fusionar el projecte GNUPedia amb Nupedia. Ara, el projecte d'enciclopèdia Wikipedia ha adoptat la filosofia de Nupedia i l'ha portat encara més lluny. Us convidem a visitar i col·laborar en el lloc.[6] »

Referències[modifica]

  1. Stallman, Richard. «The Free Universal Encyclopedia and Learning Resource», 18-12-2000. [Consulta: 15 maig 2013].
  2. 2,0 2,1 Reagle, Joseph Michael. Good Faith Collaboration: The Culture of Wikipedia. MIT Press, 2010, p. 37–38. ISBN 9780262014472. 
  3. Jimbo Wales gnupedia.org resolves to nupedia// bug-gnupedia mailing list - 21 Jan 2001 ( Arxivat 3 de gener 2012 at WebCite)
  4. Poe, Marshall «The Hive». The Atlantic, September 1, 2006 [Consulta: January 11, 2014].)
  5. Zittrain, Jonathan. The Future of the Internet--And How to Stop It. Yale University Press, 2008, p. 131–133. ISBN 9780300145342. 
  6. 6,0 6,1 The Free Encyclopedia Project gnu.org (Arxivat a WebCite)
  7. Lih, Andrew. The Wikipedia Revolution: How a Bunch of Nobodies Created the World's Greatest Encyclopedia. New York City: Hyperion Books, 2009, p. 79. ISBN 978-1-4013-0371-6. OCLC 232977686. 

Enllaços externr[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: GNUPedia