G Men

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaG Men

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióWilliam Keighley Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióLouis F. Edelman i Hal B. Wallis Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióJohn Hughes Modifica el valor a Wikidata
GuióSeton I. Miller Modifica el valor a Wikidata
MúsicaDavid Buttolph Modifica el valor a Wikidata
FotografiaSol Polito Modifica el valor a Wikidata
VestuariOrry-Kelly Modifica el valor a Wikidata
ProductoraWarner Bros. i Warner Bros. Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros. i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1935 Modifica el valor a Wikidata
Durada85 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Pressupost307.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació1.963.000 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de ficció criminal i drama Modifica el valor a Wikidata
Temacrim organitzat Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0026393 Filmaffinity: 432338 Allocine: 122360 Rottentomatoes: m/g_men Letterboxd: g-men Allmovie: v19031 TCM: 1446 AFI: 3949 Archive.org: 1935gmenwilliamkeighley TMDB.org: 26718 Modifica el valor a Wikidata

G Men és una pel·lícula policial de Warner Bros. del 1935 protagonitzada per James Cagney, Ann Dvorak, Margaret Lindsay i Lloyd Nolan en el seu debut cinematogràfic. Segons Variety, la pel·lícula va ser una de les pel·lícules més taquilleres de 1935[1] El repartiment secundari compta amb Robert Armstrong i Barton MacLane.

G Men es va fer com a part d'un intent deliberat dels Warner de contrarestar el que molts líders polítics i empresarials afirmaven que era una tendència inquietant de glorificar els criminals al gènere pel·lícula de gàngsters de principis dels anys trenta. Tot i que les pel·lícules de gàngsters normalment es presentaven com a acusacions morals del crim organitzat on el protagonista criminal moria inevitablement, malgrat tot representaven una vida de llibertat, poder i luxe de què gaudien els gàngsters enmig d'una crisi econòmica real. Les principals d'aquestes pel·lícules van ser Little Caesar, l'original Scarface i potser la més memorable, The Public Enemy, en què Cagney va retratar el dur Tom Powers del carrer, el paper que el va catapultar a l'estrellat. El que es considerava més censurable d'aquestes pel·lícules era que les forces de l'ordre solien ser retratades com a impotents davant el crim o, com amb Public Enemy, com un pare abandonat i en gran part absent que eludiva el seu deure. A partir d'aquesta interpretació, G Men va suplantar el protagonista criminal per l'heroic agent de la policia federal.

La majoria d'impressions d'aquesta pel·lícula inclouen un breu pròleg afegit al principi per a la reestrena de 1949 (en el 25è aniversari de l'FBI). Aquesta escena representa un agent sènior (interpretat per David Brian) que presenta una projecció de la pel·lícula a un grup de reclutes de l'FBI perquè puguin conèixer la història de l'Oficina.

Trama[modifica]

Un any després de graduar-se, l'advocat de la Nova York James "Brick" Davis (James Cagney) no té clients perquè es nega a comprometre els seus ideals i integritat. El seu amic Eddie Buchanan (Regis Toomey) intenta reclutar-lo com a agent federal o "G Man" (home del govern), però Davis no està segur. Tanmateix, quan Buchanan és assassinat mentre intentava arrestar un gàngster, Davis canvia d'opinió, decidit a portar l'assassí davant la justícia. S'acomiada del seu mentor, "Mac" MacKay (William Harrigan), un cap de la mafia que va finançar la seva educació per mantenir Davis al costat correcte de la llei. S'acomiada de Jean Morgan (Ann Dvorak), l'estrella del nightclub de MacKay que té sentiments per Davis.

Anunci de diari per a G Men fent una connexió entre la pel·lícula i els G Men de la vida real a l'FBI, que rastrejaven els segrestadors al Nord-oest del Pacífic.

Davis viatja a Washington, D.C. per començar la seva formació. Immediatament es forma una aversion mútua entre ell i el seu instructor, Jeff McCord (Robert Armstrong) que finalment desapareix a mesura que passa el temps, però no abans que McCord es burli obertament dels intents d'entrenament de Davis. Tanmateix, Davis se sent atret per la germana de McCord, Kay (Margaret Lindsay), la qual cosa enforteix la seva determinació de romandre passiu malgrat els esforços de McCord per irritar-lo.

Mentrestant, MacKay es retira i compra un complex turístic als boscos de Wisconsin. Els seus homes, lliures de la seva moderació, s'embarquen en una onafs de crims. Sostingut per les lleis existents (els agents federals han d'obtenir ordres locals i ni tan sols se'ls permet portar armes), el cap dels G-Men demana noves lleis per assetjar els seus homes. Es promulguen amb gran rapidesa.

Davis identifica un dels autors, Danny Leggett (Edward Pawley), per la seva superstició de portar sempre una gardenia. No havent completat la seva formació, només pot donar consells a l'agent Hugh Farrell (Lloyd Nolan) sobre els hàbits de Leggett. La seva pedrera és rastrejada i capturada per Farrell, però ell i alguns dels seus homes són abatuts i Leggett fuig.

McCord es posa a càrrec de la caça humana i se li dóna la seva elecció entre cinc agents. Ell tria Davis, una decisió que després paga dividends quan Jean és interrogat, Davis s'assabenta que ara està casada amb Collins (Barton MacLane), un dels estafadors. Ella, sense voler, deixa escapar que la banda s'amaga a l'alberg de MacKay (en contra de la voluntat de MacKay). En el tiroteig salvatge posterior, Davis mata MacKay, que estava sent utilitzat com a escut humà. Abans de morir, MacKay perdona el seu amic angoixat. Llavors Davis intenta dimitir del departament, però McCord el diu que no s'hi vagi recordant que la mort de McKay no va ser culpa seva i li demana que es quedi.

Només Collins s'escapa. McCord i Davis va a l'apartament de Jean per avisar-la. Jean no hi és, però Collins sí, i els dispara. Davis allunya McCord del camí i li toca una bala destinada a ell. Collins se'n va. Davis acaba a l'hospital (on Kay és infermera) per la seva ferida a l'espatlla. Collins segresta Kay per utilitzar-la com a ostatge. Jean descobreix on s'amaga i telefona a Davis, només per ser disparada pel seu marit. Davis surt del seu llit de l'hospital, té unes últimes paraules per la moribunda Jean, s'endinsa dins del garatge i rescata Kay. Collins és mort a trets per McCord mentre intenta fugir. Kay escorta el Davis, encara embenat, de tornada a l'hospital, prometent-li "manejar el teu cas personalment".

Repartiment[modifica]

Recepció[modifica]

El 2008, l'American Film Institute va nominar aquesta pel·lícula per a la seva Llista de les 10 millors pel·lícules de gangsters.[2]

Segons els registres de Warner Bros, la pel·lícula va guanyar 1.143.000 dòlars nacionals i 820.000 dòlars internacionals.[3][4]

Referències[modifica]

  1. Canning, Gregory A. «"The Moral Importance of Entertainment": Hollywood, Censorship, and Depression America, 1933-1941» p. 135, 1999. [Consulta: 5 maig 2007].
  2. «AFI's 10 Top 10 Nominees» (PDF). Arxivat de l'original el 2011-07-16. [Consulta: 19 agost 2016].
  3. Glancy, H Mark «Warner Bros Film Grosses, 1921–51: the William Schaefer ledger». Historical Journal of Film Radio and Television, 15, 1995, pàg. 55–73. DOI: 10.1080/01439689500260031.
  4. Warner Bros financial information in The William Shaefer Ledger. See Appendix 1, Historical Journal of Film, Radio and Television, (1995) 15:sup1, 1-31 p 16 DOI: 10.1080/01439689508604551

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: G Men