Gai Papiri Masó

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaGai Papiri Masó
 Senador romà 


 Cònsol de la República Romana 

Dades biogràfiques
Naixement segle III aC
Mort segle III aC
Roma
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època República Romana
Modifica dades a Wikidata

Gai Papiri Masó (Caius Papirius C. F. L. N. Maso) fou un magistrat romà. Fou l'avi matern d'Escipió Africà el Jove (la filla Papíria es va casar amb Emili Paul·le el conqueridor de Macedònia).

Fou cònsol amb Marc Pomponi Mató el 231 aC. Va fer la guerra a Còrsega i va sotmetre als corsos, però amb considerables pèrdues pel que el senat li va refusar els honors del triomf que va celebrar privadament al Mont Albà, cosa que fou feta per primera vegada i després es va repetir sovint quan el senat denegava algun triomf. Sempre portava corona de mirtal en lloc de corona de llorer i es diu que això fou perquè va derrotar els corsos a la plana del Mirtal (Myrtei Campi). Amb el botí obtingut a Còrsega va dedicar un temple.

Fou triumvir encarregat de la fundació de les colònies de Placentia i Cremona a la Gàl·lia Cisalpina (any 218 aC). Asconi l'esmenta amb el nom de Publi Papiri Masó, però sembla ser un error.

Era pontífex quan va morir el 213 aC (un personatge amb el mateix nom i que va morir el mateix any és esmentat com a decemvir sacrorum, i és probablement la mateixa persona).