Gallotia simonyi simonyi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGallotia simonyi simonyi Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Extint (c.1935 )
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaLacertidae
GènereGallotia
EspècieGallotia simonyi
SubespècieGallotia simonyi simonyi Modifica el valor a Wikidata

El llangardaix gegant del Roque Chico del Salmor (Gallotia simonyi simonyi) és una subespècie de llangardaix extint propi de l'illa d'El Hierro (Illes Canàries, Espanya).

Aquesta subespècie estava present en el Roque Chico de Salmor al nord-oest de l'Illa d'El Hierro i a uns centenars de metres de la seva costa (municipi de Valverde). Entorn de l'any 1935 després de les contínues visites de col·lectors i traficants d'animals, va desaparèixer de la zona pel que es va donar per extingida la subespècie del Roque Chico de Salmor i amb ella se suposava que desapareixia l'espècie, ja que no es va conèixer fins al 1974 l'existència d'una població relíctica de l'altra subespècie Gallotia simonyi machadoi o llangardaix gegant del Hierro en el cingle de Tibataje, a la costa d'El Hierro.

Reintroducció[modifica]

Des de 1986 s'està duent a terme un pla de cria en captivitat de la subespècie machadoi en el qual han nascut diversos centenars d'individus. Part d'aquests llangardaixos s'han destinat a realitzar algunes reintroduccions experimentals en tres punts de l'àrea primitiva de distribució de l'espècie. La primera d'aquestes reintroduccions es van dur a terme al febrer de 1999 en el lloc on habitava la subespècie extinta Gallotia simonyi simonyi (Roque Chico de Salmor) on es van alliberar 37 individus subadults. En l'actualitat aquesta població està plenament estabilitzada, amb índexs de mortalitat molt baixos, taxes elevades de creixement i evidències de reproducció.[1]

Referències[modifica]

  1. «Los Roques de Salmor, posibles salvadores del lagarto gigante de El Hierro». [Consulta: 21 desembre 2016]. Arxivat 2016-12-22 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2016-12-22. [Consulta: 1r juliol 2018].

Bibliografia[modifica]

  • Böhme, W. & Bings, Werner (1975): Zur Frage donis Überlebens von Lacerta s. simonyi Steindachner. Salamandra 11(1): 39-46.
  • Diaz, Carlos Naeslund & Bischoff, Wolfgang (1994): Studien am Roque Chico de Salmor bei El Ferro (Kanaren): 1. Mögliche Ursachen für dónes Aussterben von Gallotia simonyi, 2. Die Artzugehörigkeit seiner Geckos (Tarentola). Salamandra 30(4): 246-253. HTML abstract