Vés al contingut

Gardarem la Tèrra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióGardarem la Tèrra
Dades
Tipusorganització sense ànim de lucre Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació segons la llei francesa de 1901 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webgardaremlaterra.free.fr Modifica el valor a Wikidata

Gardarem la Tèrra és un moviment polític occità nascut arran de l'embranzida altermundista que es va produir a l'estat francès. Va ser creat l'agost del 2003 pels activistes José Bové i el catedràtic Robèrt Lafont (1923-2009)a la regió del Larzac. Lafont en va signar el text fundador.[1] El seu nom prové del lema usat durant la resistència occitana dels anys 1970 a l'ús pels militars del Larzac: «Gardarem lo Larzac!».[2]

A més de les preocupacions que afecten gran part de les generacions actuals (la contaminació, l'agricultura, l'aigua, els desequilibris econòmics, l'ultra-liberalisme, el centralisme entre d'altres), Gardarem la Tèrra també es preocupa pel problema dels pobles i cultures minoritzades, i més particularment la problemàtica occitana com ara l'ús de la llengua occitana a l'àmbit dels transports.[3] El moviment ha participat activament a l'organització de les diverses manifestacions per l'occità a Besièrs[4] o a Tolosa. També va organitzar una «Caravana occitana» que recorre el territori occità amb músics per a assabentar del problema de l'occità.[5] El setembre 2009 ha organitzat un col·loqui a Nimes amb l'ànim de perpetuar l'acció iniciada per Robèrt Lafont.[6]

Referències

[modifica]
  1. Puig i Moreno, Gentil «Homenatge al nostre mestre Robert Lafont». Treballs de sociolingüística: La sociolingüística catalana. Balanç i reptes de futur. Institut d'Estudis Catalans, TSC21, 2011, pàg. 227. ISSN: 2013-9136.
  2. Merino, Imma «Gardarem lo Larzac». El Punt (Girona), 29-05-2011.
  3. «Gardarem la terra lance une pétition pour le droit d'entendre et de lire de l'occitan dans les transports en commun de tous les pays occitans». Federacions dels Ensenhaires de Lenga e de Cultura d'Òc, 22-08-2010. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 11 novembre 2012]. (Petició en línia per a l'ús de l'occità als transports)
  4. «Divuit mil persones surten a Besiers a favor de l'occità». Indymedia Barcelona, 17-03-2007.
  5. «La langue occitane descend dans la rue» (en francès). La dépêche, 11-11-2005. (Informació sobre la «Caravana occitana»)
  6. «La mort de Robert Lafont: un homme exceptionnel, un œuvre de portée universelle» (en francès). LEM, Langues d'Europe et de la Méditerranée, 2009.

Enllaços externs

[modifica]