Geronci de Nicomèdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGeronci de Nicomèdia
Bisbe
Modifica el valor a Wikidata

Geronci (en llatí Gerontius) va ser bisbe de Nicomèdia.

va ser ordenat diaca a Milà pel bisbe Ambròs, però després de dir que una nit se li havia aparegut la dimònia Oroscelis (potes d'ase, per la forma que tenien les seves extremitats), i que s'havia apoderat d'ell, li havia fet afaitar el cap i el va posar al molí a moldre, el bisbe, considerant que una persona així no podia exercir el diaconat, li va ordenar quedar-se a casa per purificar-se amb penitències.

En lloc d'obeir, Geronci se'n va anar a Constantinoble on va fer amics fins i tot a la cort, amb ajut dels quals va obtenir el bisbat de Nicomèdia on va ser ordenat per Hel·ladi, bisbe de Cesarea de Capadòcia, que tenia interès a obtenir un alt comandament militar pel seu fill i pensava que els amics de Geronci el podien ajudar.

Ambròs quan se'n va assabentar del seu nomenament, va escriure a Nectari bisbe de Constantinoble (381-397) amb indicacions per deposar a Geronci, però Nectari no podia fer res. El seu successor Joan Crisòstom, quan va visitar la part asiàtica de la seva província eclesiàstica l'any 399, va deposar a Geronci. Però com que Geronci havia estat extraordinàriament beneficiós pel poble i havia tractat per igual als rics i als pobres, i els havia ajudat amb els seus coneixements mèdics, la gent va refusar reconèixer al seu successor Pansofil (Pansophilus) i va anar en processó des de la ciutat fins a la capital, cantant himnes i demanant la restitució de Geronci. Aquesta circumstància va ser aprofitada pels enemics de Crisòstom per acusar-lo.

Al sínode del Roure, Geronci va ser un dels acusadors de Crisòstom (403). Després no torna a ser esmentat.[1]

Referències[modifica]

  1. Calrow Means, Joseph. «Gero'ntius». A: William Smith (ed.). A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (en anglès). Londres: John Murray, 1870.