Giovanna Sterburina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGiovanna Sterburina
Biografia
Naixement1949 Modifica el valor a Wikidata
Jezerce Modifica el valor a Wikidata
Mort1985 Modifica el valor a Wikidata (35/36 anys)
San Gimignano (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositora Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata

Giovanna Sterburina (Jezerce, Croàcia, 1949 - San Gimignano, Itàlia, 1985) fou una compositora de música clàssica contemporània de la segona meitat del segle xx.[1]

Nasqué en una família d'artistes (mare escultora i pare arpista) que la va introduir de manera primerenca a la música. Aprengué a tocar la viola i el piano i fou precoç en la composició, ja que a l'edat de 7 anys ja havia conclòs la seva primera obra per a viola sola. Com a conseqüència de la mort de la seva mare, l'any 1962, cau en una profunda depressió i es tanca, durant dos anys, a l'estudi de la seva mare. Després d'aquest període, s'inicia una nova etapa protagonitzada pels viatges arreu d'Europa. És llavors quan pren contacte amb Scelsi (la seva principal influència musical malgrat les diferències d'estil) i el seu cercle. A causa del deteriorament de la seva salut majoritàriament afectada per l'esquizofrènia, torna al poble on havia crescut i mor als 36 anys.

El seu estil és orquestral, busca aprofitar al màxim els recursos dels instruments i les qualitats tímbriques. Es basa en la repetició de motius en diferents transposicions, inversions, retrogradacions i en el seu desenvolupament.

Obra[modifica]

  • Pastorale et ucelli (1956), solo viola
  • Sonata per a arpa, viola, trompeta i percussió (1962)
  • Suite per a viola sola (1966)
  • Sonata per a piano (1969)
  • Suite per a piano i arpa de piano (1972)
  • Concert per a viola i orquestra (1978)
  • Simfonia núm.1 "Canticum" (1985)

Referències[modifica]

  1. Román, Alejandro. Indeterminación y Minimalismo, Pop y Vanguardias (en castellà). Lulu.com, 2008-12-23. ISBN 9781409215868. 

Bibliografia[modifica]