Giovanni Pagni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGiovanni Pagni
Biografia
Naixement1634 Modifica el valor a Wikidata
Pisa (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1674 Modifica el valor a Wikidata (39/40 anys)
Pisa (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, arqueòleg Modifica el valor a Wikidata

Giovanni Pagni (1634-1676) va ser un metge i arqueòleg pisà.[1] Protegit i amic de l'arquiatre Francesco Redi,[2] el 1667 fou enviat per Ferran II de Mèdici a la Regència de Tunis per tal de guarir Muhammad el Hafsi, germà del Bei Murad II, d'una malaltia. El germà de Ferran II, el cardenal Leopold de Mèdici va aprofitar per demanar-li que portés cap a Florència inscripcions llatines del nord d'Àfrica. De tornada, va portar unes 30 inscripcions antigues[2] per a la col·lecció del cardenal, que van acabar a la Galeria degli Uffizi.[3] D'aquesta manera es va convertir en un dels primers exploradors europeus de la Regència, tot i que darrera Thomas d'Arcos. El seu nebot, Giovanni Antonio Corazza, també metge i interessat en les antiguitats, va partir dècades més tard cap a aquesta mateixa regència per raons similars.

Després de la seva estada a la Regència de Tunis, Pagni continuà la seva tasca com a professor de medicina i exercí de metge de l'Orde de Sant Esteve Papa i Màrtir.[2]

Referències[modifica]

  1. Wilmanns, Gustav; Academiae litterarum regiae Borussicae. Corpus Inscriptionum Latinarum 8, 2 ; Gustavus Wilmanns. 8, 2 ; Gustavus Wilmanns. (en llatí). Berolini: G. Reimer, 1968, p. XXIV. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Gunella, A.; Guia, A. M. «Agli albori della ricerca antiquaria in Tunisia. Giovanni Pagni (1634 - 1676), archeologo e medico pisano nel granducato mediceo» (en italià). L'Africa Romana 13, 2000, pàg. 409-438.
  3. Paolucci, Fabrizio; Musée national du Bardo (Tunisia); Galleria degli Uffizi. Antichità d'Africa agli Uffizi: Giovanni Pagni medico e archeologo pisano nella Tunisia del XVII secolo (en italià). Firenze: Regione Toscana, 2018.