Gneu Octavi (cònsol 87 aC)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaGneu Octavi
 Senador romà 


 Cònsol romà 

Dades biogràfiques
Naixement segle II aC
Roma
Mort 87 aC
Roma
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època República Romana
Dades familiars
Fills Luci Octavi
Pare Gneu Octavi
Modifica dades a Wikidata

Gneu Octavi (Cnaeus Octavius) fou un magistrat romà, fill de Gneu Octavi (cònsol 128 aC).

Fou partidari dels aristòcrates i per això va fracassar en l'elecció per edil. El 87 aC fou cònsol junt amb Luci Corneli Cinna, quan Sul·la era absent a Grècia i Gai Mari havia estat desterrat.

Cinna va intentar obtenir el poder pels populars incorporant nous ciutadans italians a les 35 tribus i Octavi s'hi va oposar. De les paraules es va passar a la lluita i finalment Cinna fou expulsat de la ciutat i el Senat el va privar del seu càrrec de cònsol i el va substituir per Luci Corneli Merula. Però Cinna va reunir un fort exèrcit amb el que va marxar cap a Roma mentre Mari tornava del seu exili a Àfrica.

Els soldats d'Octavi no confiaven en el cònsol i van demanar el comandament per Quint Cecili Metel Pius, cridat a Roma pel Senat, però com que Metel va refusar el comandament, les tropes es van passar als populars i el Senat va haver de sotmetre's a Cinna. Metel va fugir i Octavi fou aconsellat pels seus amics de fer el mateix, però com que els endevins li confirmaren la seguretat que li oferien Mari i Cinna, va romandre a Roma.

Octavi es va fer fort al Janícul amb algunes tropes fidels, mentre les tropes de Cinna i Mari entraven a Roma; allí mateix fou assassinat per Gai Marci Censorí, enviat al lloc pels populars. El seu cap fou penjar a la Rostra.