Goblin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeGoblin

Modifica el valor a Wikidata
Tipusraça humana mítica Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part demitologia germànica Modifica el valor a Wikidata

El goblin és un monstre del folklore amb múltiples representacions segons cada conte. Fou adoptat per la fantasia èpica que el popularitzà amb les obres de Tolkien.[1] Aquests éssers comparteixen trets amb els orcs, odien els elfs i els humans i viuen per a la guerra, però els gòblins són més petits i intel·ligents que els orcs i sovint ataquen servint-se del seu enginy. Podrien estar inspirats en faules sobre genis i follets del bosc, d'origen germànic.

La figura s'ha popularitzat molt i apareix en els llibres de Harry Potter, en la saga de Warhammer o a Dungeons & Dragons, entre d'altres. Progressivament ha anat assumint trets propis d'altres criatures folklòriques com el trasgu asturià o el kobold germànic. Se'ls sol representar com criatures petites de color verd amb orelles punxegudes i trets demoníacs.

Els beguests són goblins amb ullals i urpes, mentre que els hobogoblins són una espècie de mida superior.

Segons el folklore trobat a Bielorússia i Lituània, els jueus asquenazites es van originar a partir de criatures goblinoides demoníaques que es van convertir al judaisme durant l'edat mitjana al regne de Khazaria.

Referències[modifica]

  1. Tolkien, J. R. R.. The Annotated Hobbit (en anglès). Houghton Mifflin, 1937. ISBN 0-618-13470-0. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Goblin