Grafema

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

En lingüística, el grafema (del grec γράφω, "escric") és la unitat contrastiva mínima de l'escriptura d'una llengua determinada. Segons el sistema d'escriptura, un grafema pot tenir realitzacions gràfiques i fonètiques diverses. Heus ací alguns exemples:

  • En els sil·labaris, per exemple en japonès, un grafema sol representar una síl·laba.
  • En un abjad, per exemple en hebreu, un grafema sol representar una consonant.
  • En un sistema d'escriptura logogràfica, com en xinès, un grafema pot representar un concepte, una paraula, un morfema, etc.
  • En un alfasil·labari o abugida, un grafema sol representar una consonant amb una vocal o un únic fonema.
  • En un alfabet, per exemple en català, una lletra o un grup de lletres poden constituir un grafema. Es considera grafema qualsevol lletra o grup de lletres (dígrafs) que tingui una referència fònica i/o sèmica.

Grafemes en català[modifica]

Podem classificar els grafemes en dues categories principals:

  • Fonogrames: grafemes que transcriuen fonemes, els més freqüents en català. És el cas de "f" en "fixar" o de "gu" en "eixugui". En aquest últim cas, l'ús del grafema "gu" o "g" ve determinat per la seua posició en la paraula.
  • Morfogrames:[1] grafemes que transcriuen morfemes. És el cas de r en "fixar".

Així, en català central estàndard, en el mot "eixugui" distingim cinc grafemes : "e" pel fonema [ə], "ix" pel fonema [ʃ], "u" pel fonema [u], "gu" pel fonema [g], "i" pel fonema [i]. En "fixar", però, distingim cinc grafemes : "f" pel fonema [f], "i" pel fonema [i], "x" pels fonemes [k][s], "a" pel fonema [a], "r" pel morfema d'infinitiu. Aquest exemple depèn, és clar, del dialecte considerat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Grafema
  1. A partir dels francès morphogramme, terme emprat en aquest sentit per Nina Catach, lingüista francesa.