Vés al contingut

Gramàtica i apologia de la llengua catalana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 22:24, 1 gen 2017 amb l'última edició de Flamenc (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de llibreGramàtica i apologia de la llengua catalana

Portada
Tipusllibre de gramàtica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorJosep Pau Ballot i Torres Modifica el valor a Wikidata
Publicació1815 Modifica el valor a Wikidata

Gramatica y apología de la llengua cathalana fou escrita per Josep Pau Ballot entre 1810 i 1814 i editada en una data inexacta entre 1814 i 1815. Aquesta obra fou realitzada amb intenció patriòtica, divulgadora i incitadora a l'ús del català. Fou molt ben acollida i se'n féu una reedició a la dècada del 1830.

Context històric

La Gramatica y apología de la llengua cathalana fou escrita durant l'ocupació napoleònica, però paradoxalment en un moment en què el català fou llengua oficial. El govern francès feia un esforç per separar el territori català de l'espanyol i s'ha d'entendre en aquest context alguna de les seves polítiques. Gràcies a l'epíleg es pot precisar quan fou escrit Lo llarch i continuo estudi de més de quatre anys en esta consideració... ...Vuy, als 30 d'agost de 1814 de la Nativitat del Senyor.

Intencionalitat de l'obra

També en l'epíleg fa una dedicatòria a la Reial Junta de Comerç i reconeix que és una obra per dotar a la llengua catalana d'una gramàtica alhora que esdevindrà una eina perquè els estrangers puguin conèixer l'idioma i comerciar a l'interior del país.

Per posar de manifest el seu patriotisme empra una frase del Llibre de Consells del valencià Jaume Roig, substituint limosina per Cathalunya. Ballot proclamava:

Criat en la pàtria que es diu Cathalunya
No vol aquest llibre mudar son llenguatge

El llibre exhorta als erudits i homes de ciència a emprar el català com a llengua escrita i finalitza la gramàtica amb un vers de la Crònica Universal de Jeroni Pujades.

Pus parla en cathalà, Déu l'in don glòria.

Edicions

Bibliografia

Enllaços externs