Gray Davis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGray Davis

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 desembre 1942 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Bronx (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
37è Governador de Califòrnia
4 gener 1999 – 17 novembre 2003
← Pete WilsonArnold Schwarzenegger →
Governador Adjunt de Califòrnia
2 gener 1995 – 4 gener 1999
← Leo T. McCarthyCruz Bustamante →
Director Financer de Califòrnia
5 gener 1987 – 2 gener 1995 – Kathleen Connell →
Membre de l'Assemblea Estatal de Califòrnia
1982 – 1986
← Howard Berman
Circumscripció electoral: California's 43rd State Assembly district (en) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Stanford
Columbia Law School
Harvard-Westlake School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Sacramento Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióadvocat, polític Modifica el valor a Wikidata
Activitat1968 Modifica el valor a Wikidata –
PartitPartit Demòcrata dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeSharon Davis Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0204665 TMDB.org: 937897
Twitter (X): GovernorDavis Modifica el valor a Wikidata
Gris Davis el setembre de 2010

Joseph Graham "Gris" Davis, Jr (nascut el 26 de desembre de 1942) és un polític nord-americà del Partit demòcrata que va ostentar el càrrec de 37é governador de Califòrnia, de 1999 a 2003.

Va nàixer al barri del Bronx i es traslladà a Califòrnia amb la seva família durant la seva joventut el 1984, va ser criat com a Catòlic Romà, la seva família va ser una dels tants milers que es van traslladar a la Costa Oest després de la II guerra mundial. Va conèixer a la seva dona actual, Sharon Ryer, mentre que en un avió preparava assumptes d'estat el 1978, essent aquesta auxiliar de vol, es van casar el 1983 al Palau de la cort Suprema de California.

Va ser elegit membre de l'oficina de l'assembleista del districte 43, que representen parts de Comtat de Los Angeles que inclou Beverly Hills 1983-7. Davis va advocar per una campanya popular per ajudar a trobar nens perduts mitjançant la col·locació de les seves fotografies en caixes de llet i bosses de supermercat.

Abans de ser governador, Davis es va ser Cap de Gabinet del governador Jerry Brown (1975-1981), i membre de l'assemblea estatal de Califòrnia (1983-1987), i contralor Estatal de Califòrnia (1987-1995), i el 44é tinent de governador de Califòrnia (1995-1999). Davis té una llicenciatura en història a la Universitat de Stanford i un doctorat de l'Escola de Lleis de Columbia. Va ser guardonat amb una Estrella de Bronze pel seu servei com a capità en la guerra del Vietnam.

Durant el seu mandat, Davis va fer l'educació la màxima prioritat de govern i va dotar Califòrnia de vuit milions de dòlars més del que es requereix sota la Proposició 98 en el seu primer mandat. Davis va signar i impulsar la llei de la reducció d'emissions d'automòbils a California, la primera dels Estats Units d'aquestes característiques i va recolzar les lleis per prohibir les armes d'assalt.

També se li atribueix a la millora de les relacions entre Califòrnia i Mèxic. Davis va començar el seu mandat com a governador amb índexs d'aprovació molt forts, però aquests índexs disminuirien per la crisi elèctrica i la crisi pressupostària de Califòrnia.

Al juliol de 2003, un nombre suficient de signatures de ciutadans van ser recollits per una moció de destitució. L'impuls inicial per al retirar-lo del càrrec es va veure impulsada pels fons personals del congressista Darrell Issa, un republicà que s'esperava que l'emplaçaria com a governador, l'octubre del mateix any fou destituït amb un 55,4% de població a favor de la destitució, i es va convertir el primer governador "retirat a la força" en la història de Califòrnia, i el segon en la història dels EUA, juntament amb Davis Lynn Frazier de Dakota del Nord el 1921.

Davis va ser succeït pel republicà Arnold Schwarzenegger el 17 de novembre. Davis va passar 1778 dies com a governador, i va aprovar 5132 lleis de 6244, i va vetar 1112 projectes de llei. Des que va ser nomenat, Davis ha treballat com a professor convidat a l'Escola d'Afers Públics d'UCLA i com advocat en Loeb & Loeb.

El 23 d'abril de 2007, Davis va ser nomenat membre del Consell d'Administració de l'empresa d'animació DIC Entertainment, com a director no executiu.

El 21 de maig de 2009, Davis va ser el principal orador en la cerimònia de graduació de l'Escola de Lleis de Columbia.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gray Davis